Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Δεν κάνει πίσω ο Μπερίσα – “Θα τιμωρήσω παραδειγματικά την αντιπολίτευση”, λέει

Δεν κάνει πίσω ο Μπερίσα – “Θα τιμωρήσω παραδειγματικά την αντιπολίτευση”, λέει

Η ατμόσφαιρα στα Τίρανα παραμένει τεταμένη, μετά τις σκληρές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, κατά του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα.

“Αν τολμήσει να επιτεθεί ξανά εναντίον του κράτους, όπως την περασμένη Παρασκευή, όλη η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά και μόνο του Έντι Ράμα, ο οποίος θα τιμωρηθεί παραδειγματικά”, δήλωσε, στη διάρκεια σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου, ο Σαλί Μπερίσα.

Λίγο μετά τις σκληρές αυτές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, η βουλή της χώρας, με πρωτοβουλία των βουλευτών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, προχώρησε στη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής, που θα ερευνήσει αυτό που ο κ. Μπερίσα χαρακτήρισε ως “μηχανισμό της απόπειρας πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση”.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη βουλή, αργά χθες το βράδυ, ο Σαλί Μπερίσα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον της Γενικής Εισαγγελέως της χώρας, Ίνα Ράμα και χαρακτήρισε παράνομα τα εντάλματα σύλληψης εναντίον των έξι αξιωματικών της εθνικής φρουράς, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία.

Άσκησε, επίσης, σκληρή κριτική κατά του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Μπαχρί Σακίρι, “για έλλειψη συνεργασίας και μη πληροφόρηση των αστυνομικών αρχών για τα εγκληματικά στοιχεία και τα σχέδια της αντιπολίτευσης για την υλοποίηση του πραξικοπήματος”.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δήμαρχος Τιράνων, Έντι Ράμα, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, αναφερόμενος στους “τρεις δύστυχους, άνεργους διαδηλωτές”, που έχασαν τη ζωή τους, την Παρασκευή, από σφαίρες αστυνομικών, επανέλαβε ότι “την ερχόμενη Παρασκευή, οι διαδηλωτές θα είναι ξανά απέναντι από το κυβερνητικό μέγαρο, μέχρι την απομάκρυνση της διεφθαρμένης και εγκληματικής κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Δύσκολος ο δρόμος για την Ευρώπη μετά τα επεισόδια
 
 
Βαριά “σκιά” στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας φαίνεται να ρίχνουν, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, τα βίαια επεισόδια της περασμένης Παρασκευής, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, στα Τίρανα, που οδήγησαν στο θάνατο τριών ατόμων.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προειδοποίησε τους Αλβανούς πολιτικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποτρέψουν τυχόν νέα κρούσματα βίας, ενόψει και της νέας διαδήλωσης που προγραμματίζει η αντιπολίτευση, ενώ ο Σαλί Μπερίσα αναδιπλώθηκε και ανέβαλε την προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη διαδήλωση “κατά της βίας”, που είχε εξαγγείλει το Σάββατο.
 
“Καλούμε επειγόντως όλες τις πολιτικές δυνάμεις να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία και να αποφύγουν τυχόν προκλήσεις”, ανέφεραν, σε κοινή δήλωσή τους, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ, Κάθριν Άστον και ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ένωσης, Στέφαν Φίλε, καταδικάζοντας, παράλληλα, τα αιματηρά επεισόδια στην αλβανική πρωτεύουσα.
 
“Προκειμένου να προχωρήσει η Αλβανία στο ευρωπαϊκό μονοπάτι, παροτρύνουμε για ακόμη μια φορά τους Αλβανούς πολιτικούς να ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο προκειμένου να επιλύσουν, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, το μακρύ (χρονικά) πολιτικό αδιέξοδο”, σημειώνεται -μεταξύ άλλων- στη σχετική ανακοίνωση.
 
Η αλβανική αντιπολίτευση, με “μπροστάρη” το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό τον Έντι Ράμα, ο οποίος είναι επίσης και δήμαρχος Τιράνων, έχει εξαγγείλει νέα διαδήλωση για την προσεχή Παρασκευή, μία εβδομάδα ακριβώς μετά τα βίαια γεγονότα, μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο.
 
“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με αποφασιστικό τρόπο, καθώς η λύση είναι ξεκάθαρη: είτε μια ελεύθερη Αλβανία για όλους είτε θα παραμείνει ο λαός υπό την ‘μπότα’ μιας βάρβαρης εξουσίας”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, μιλώντας στην κηδεία ενός εκ των θυμάτων.
 
Η πολιτική σκηνή της Αλβανίας μοιάζει με “καζάνι που βράζει” και οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2009, όταν ο Σαλί Μπερίσα επικράτησε με μικρή διαφορά, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για εκτεταμένες παρατυπίες και διαφθορά.
 
Όπως δε σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1991, η Αλβανία δεν μπόρεσε να διοργανώσει μια εκλογική αναμέτρηση, που να μην συνοδεύεται από καταγγελίες για παρατυπίες και διαφθορά.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ NEWSIT ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε