Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

“Δεν ξέρουμε αν ο Μπερλουσκόνι θα είναι και πάλι υποψήφιος πρωθυπουργός”

Αυτό είπε σε ομιλία του του ο ηγέτης της Λέγκα του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσσι.

Ο ηγέτης της Λέγκα του Βορρά και υπουργός αρμόδιος για τις θεσμικές αλλαγές, Ουμπέρτο Μπόσσι, μιλώντας σε χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές του κόμματός του, στην Ποντίντα της Βόρειας Ιταλίας, τόνισε ότι “κανείς δεν μπορεί να εκφρασθεί σχετικά με το αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα είναι, και πάλι, υποψήφιος πρωυπουργός. Θα κρίνουμε στο μέλλον”.

Ο Μπόσσι έκανε σαφή αναφορά στις προϋποθέσεις, που θέτει η Λέγκα για να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση του “Καβαλιέρε”: μείωση των φόρων, μεταφορά τεσσάρων υπουργείων στο Μιλάνο (οικονομικών, εργασίας, απλούστευσης των νόμων και θεσμικών αλλαγών) και αποχώρηση της Ιταλίας από τη στρατιωτική αποστολή στην Λιβύη.

Η Λέγκα, ζητά επίσης την μείωση κατά 50%, του αριθμού γερουσιαστών και βουλευτών, “μία απόφαση που”, σύμφωνα με το κόμμα του Μπόσσι, “η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, θα πρέπει να λάβει μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες”.

Μετά τα αρνητικά, για την κεντροδεξιά, αποτελέσματα, των δημοτικών εκλογών και των τεσσάρων δημοψηφισμάτων της 12ης και 13ης Ιουλίου, η Λέγκα του Βορρά προσπαθεί να εμφανιστεί ως η πολτική δύναμη, που κεντρίζει τον “μίστερ τιβι” να προβεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, για να μη συνεχίσει η πτωτική πορεία της κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι, κατά πόσον οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι πραγματοποιήσιμες, το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού είναι βιώσιμο.

Ο υπουργός οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, έχει καταστήσει σαφές ότι οι όποιες φορολογικές αλλαγές, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο την εξυγίανση της οικονομίας.

Ο Μπόσσι και οι υπουργοί του, μέχρι τώρα, ενστερνίσθηκαν τις απόψεις του Τρεμόντι, αλλά, στην παρούσα φάση – στην οποία τα μέλη του κόμματος που εκφράζουν όλο και εντονότερη δυσαρέσκεια- οι καθιερωμένες πολιτικές συμμαχίες και ισορροπίες τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Συνεργάτες του Σιλβιο Μπερλουσκόνι, αναφέρουν ότι ο ιταλός πρωθυπουργός, σκέπτεται να προβεί σε “αναλυτικό” τηλεοπτικό διάγγελμα, για να εξηγήσει στους ιταλούς, πώς εννοεί να ξεπεράσει την δύσκολη, αυτή πολιτική συγκυρία.

Καθοριστική για το μέλλον της κυβέρνησης είναι η εβδομάδα που ξεκινά: την Τετάρτη, η βουλή στη Ρώμη θα κληθεί να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, μετά την αντικατάσταση σειράς υπουργών και υφυπουργών με βουλευτές, που προσχώρησαν, εσχάτως στην κεντροδεξιά, προσφέροντας, έτσι, προσωρινή “σανίδα σωτηρίας” στον “Καβαλιέρε”.-

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε