Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Δεν του ζήτησαν και χαρακίρι… – Πληθαίνουν οι φωνές για παραίτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού

ΦΩΤΟ REUTERS

Εκείνος υπόσχεται πως θα χτίσει μια νέα Ιαπωνία πάνω στα συντρίμμια του καταστροφικού πρωινού της 11ης Μαρτίου. Κάνεις όμως δεν πείθεται πια από τον Ναότο Καν.

Η διαχείριση της κρίσης, ο πυρηνικός όλεθρος της Φουκουσίμα, οι χιλιάδες που ζουν μακριά από τα σπίτια τους, σε καταφύγια, χωρίς ελπίδα: εικόνες της Ιαπωνίας από τις 11 Μαρτίου και μετά, εικόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι της υπομονής ακόμη και της ίδιας της παράταξης του Καν. Για αυτό και όλοι, πια, του ζητούν το αυτονόητο: να παραιτηθεί.

Συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση ζητούν από τον πρωθυπουργό να παραδώσει την εξουσία.

«Έχει έρθει η ώρα να αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει. Η συνέχιση της ηγεσίας του θα είναι μια πολύ μεγάλη κακοτυχία για το λαό», δήλωσε ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) Σαντακάζου Τανιγκάκι.

Υπαινίχθηκε ότι το κόμμα του μπορεί να υποβάλει μια δεσμευτική πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Καν στην κάτω βουλή και μια μη δεσμευτική πρόταση μομφής κατά του Καν στην άνω βουλή.

Αιτήματα για την αποχώρηση του Καν εκφράζονται και από το ίδιο του κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ). Ο πρόεδρος της άνω βουλής Τακέο Νισιόκα κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Καν δεν χειρίστηκε καλά τις συνέπειες της καταστροφής και τη συνεχιζόμενη κρίση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, από τον οποίο διαρρέει ραδιενέργεια μετά τη βλάβη που υπέστη από το τσουνάμι και τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώθηκε ποτέ στην Ιαπωνία.

Ο Ισίρο Οζάουα, πρώην ηγέτης του DPJ και μια από τις φυσιογνωμίες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική σκηνή της Ιαπωνίας, επέκρινε τον πρωθυπουργό για έλλειψη αρχηγικής ικανότητας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω καταστροφές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτοκτόνησε στα 102 του χρόνια γιατί δεν ήθελε να εγκαταλείψει το σπίτι του

Συνεχίζεται ο διατροφικός εφιάλτης στην Ιαπωνία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε