Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

“Δεν υπάρχει πιθανότητα πολέμου”

“Δεν υπάρχει πιθανότητα πολέμου”

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ μπακ υποβάθμισε το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένοπλη σύρραξη στην Κορεατική χερσόνησο, αλλά παράλληλα δεσμεύτηκε να πατάξει οποιαδήποτε Βορειοκορεάτικη ενέργεια κριθεί απειλητική από τη Σεούλ

“Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα πολέμου. Έχει επιδειχθεί ορισμένες φορές και τοπικά μια συμπεριφορά που απειλεί την ειρήνη [από μέρους της Βόρειας Κορέας], αλλά θα την πατάξουμε σθεναρά”, είπε ο Λι σε συνάντησή του με επιχειρηματίες στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την περιφερειακή ασφάλεια στην πόλη-κράτος.

Οι εντάσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας έχουν κλιμακωθεί αφότου ο Λι κατηγόρησε επίσημα την Πιονγκγιάνγκ ότι βύθισε με τορπίλη μια κορβέτα του νοτιοκορεάτικου ναυτικού τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 άνδρες.Η Βόρεια Κορέα διαψεύδει ότι ευθύνεται για το ναυάγιο και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ξεσπάσει πόλεμος οποιαδήποτε στιγμή.

Χθες Παρασκευή η Νότια Κορέα υπέβαλε διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ οφείλει να παραδεχθεί πως βύθισε το πολεμικό της και ότι η ενέργειά της αυτή θέτει σε κίνδυνο την διμερή εκεχειρία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, που βρίσκεται επίσης στη Σιγκαπούρη για την διάσκεψη, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει και “άλλες επιλογές” προκειμένου να “τιμωρήσει” τη Βόρεια Κορέα για τη βύθιση του νοτιοκορεάτικου πλοίου. Χαρακτήρισε “συλλογική ευθύνη” των Ασιατικών κρατών να αντιμετωπίσουν τις “προκλήσεις” της Βόρειας Κορέας, 

Ακόμη, ο Γκέιτς κάλεσε την Κίνα να αποκαταστήσει τις διμερείς στρατιωτικές επαφές, που διέκοψε τον Ιανουάριο, όταν η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ενημέρωσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την πρόθεσή της να πωλήσει οπλικά συστήματα αξίας 6,4 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν.”Πρέπει να είναι ξεκάθαρο για όλους πλέον –πάνω από 30 χρόνια μετά την εξομάλυνση [των σινοαμερικανικών σχέσεων]– ότι η διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας μας με την Κίνα δε θα αλλάξει την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ταϊβάν”, σημείωσε ο Γκέιτς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε