Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Δεσμεύσεις Ομπάμα για αποζημιώσεις στον Κόλπο του Μεξικού

ΦΩΤΟ  REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Τη δέσμευση ότι θα ασκήσει πιέσεις στη BP για την αποζημίωση όσων επλήγησαν από τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αλαμπάμα.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ολοκληρώνει σήμερα, Τρίτη, την περιοδεία του στις τρεις πολιτείες που επλήγησαν από τη διαρροή (Αλαμπάμα, Μισισιπή και Φλόριντα) και το βράδυ αναμένεται τηλεοπτικό διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο.
 
Αύριο, Τετάρτη, θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο της ΒΡ Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ και διευθυντικά στελέχη της εταιρείας. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την καταβολή αποζημιώσεων.
 
Μιλώντας σε κατοίκους και εκπροσώπους των αρχών στο Θίοντορ της Αλαμπάμα, ο Μπ.Ομπάμα τόνισε πως ευελπιστεί ότι θα καταστεί δυνατή η συμφωνία με την ΒΡ για την αποζημίωση των θυμάτων της πετρελαιοκηλίδας, ενώ υπογράμμισε πως διεξάγεται «εποικοδομητικός διάλογος» με την εταιρεία και την ηγεσία της.
 
«Έχουμε ξεκινήσει προκαταρκτικές συνομιλίες για να συστήσουμε έναν μηχανισμό έτσι ώστε οι αιτήσεις για αποζημίωση που θα κατατεθούν, όχι μόνον αύριο ή την επόμενη εβδομάδα, αλλά και κατά τη διάρκεια των ερχομένων μηνών, να κριθούν δίκαια, ισότιμα και γρήγορα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
 
Παράλληλα, υποσχέθηκε να προστατεύσει τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη διαρροή πετρελαίου και ιδίως τους εργαζόμενους στον τομέα της αλιείας.
 
«Η καταστροφή αυτή δεν απειλεί μόνον τους αλιείς μας, τους εκτροφείς γαρίδας ή τους οστρακοκαλλιεργητές, δεν απειλεί μόνον τα έλη, τις λιμνοθάλασσες, τις ιχθυόσκαλες και τις υδάτινες ζώνες που συνιστούν την ιδιάζουσα φυσιογνωμία του Κόλπου του Μεξικού. Υπάρχει φόβος πως αυτή η πετρελαιοκηλίδα θα έχει διαρκείς επιπτώσεις και στον τρόπο ζωής που έχει διαμορφωθεί επί πολλές γενιές στην περιοχή. Και κατανοώ αυτόν τον φόβο» τόνισε.
 
Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεσμεύεται «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τον τρόπο διαβίωσης στον Κόλπο του Μεξικού, ώστε να διατηρηθεί αλώβητος για τα παιδιά μας, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας».
 
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεκαεπτά χώρες και τέσσερις διεθνείς οργανισμοί προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.
 
Συγκεκριμένα, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Νότιος Κορέα, η Κροατία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Ισπανία, η Σουηδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βρετανία και το Βιετνάμ πρότειναν να παράσχουν εξοπλισμό, εμπειρογνώμονες και συνολική βοήθεια.
 
Οι οργανισμοί που προσφέρθηκαν είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας και τα Ηνωμένα Έθνη.
 
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «έγιναν δεκτές πολλές προτάσεις παροχής βοήθειας», όπως αυτή του Μεξικού, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας που αφορούν την περισυλλογή του πετρελαίου ή την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε