Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Δεύτερος νεκρός εργάτης και αστυνομικοί όμηροι στις ταραχές του Παναμά

Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε εργάτες σε φυτείες μπανάνας και αστυνομικούς σημειώθηκαν χθες, στοιχίζοντας τη ζωή ενός ακόμη εργαζόμενου, καθώς οι ταραχές με αφορμή το νέο νόμο για τις εργασιακές σχέσεις συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα.

Δύο αστυνομικοί “τραυματίστηκαν από σφαίρες”, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας κάλεσε σε γενική απεργία την Τρίτη.Το γραφείο του προέδρου Ρικάρδο Μαρτινέλι επιβεβαίωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να “απομακρύνουν οδοφράγματα” στην περιοχή Τσανγκουινόλα.

Οι εργαζόμενοι, που απεργούν εδώ και έξι ημέρες, διαδηλώνουν ενάντια στο νέο νόμο που αποδυναμώνει τα συνδικάτα και δίνει στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να απολύουν εργαζόμενους που απεργούν και να προσλαμβάνουν αντικαταστάτες τους.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε την Πέμπτη, καθώς η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και έδωσε μάχες με απεργούς που είχαν αποκλείσει δρόμους. Ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 102 άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία ως νωρίς την Παρασκευή. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι οι νεκροί της Πέμπτης ήταν δύο.

Ο Μαρτινέλι – συντηρητικός πολιτικός και επιχειρηματίας που ανέλαβε την εξουσία το 2009 – πέρασε φορολογικές μεταρρυθμίσεις που βοήθησαν τη χρηματοδότηση του χρέους, αποσπώντας ευνοϊκά σχόλια από επενδυτές, παράγοντες των “αγορών” και αναλυτές· αλλά η προώθηση του νέου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις τον έχει φέρει σε μετωπική σύγκρουση με τα συνδικάτα.

Χθες Σάββατο, τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν υλικό που απεικόνιζε αστυνομικούς με πλήρη εξάρτυση να χρησιμοποιούν δακρυγόνα και καραμπίνες για να διαλύσουν οδοφράγματα απεργών φτιαγμένα από δέντρα και μέταλλα. Τρεις αστυνομικοί παραμένουν όμηροι των απεργών, καθώς ο ένας από τους τέσσερις που κρατούσαν απέδρασε, σύμφωνα με την προεδρία.

Προβλήματα και με τη Διώρυγα

Στο μεταξύ τα προβλήματα συνεχίστηκαν και στις εργασίες για την διαπλάτυνση και εμβάθυνση της Διώρυγας του Παναμά χθες Σάββατο. Ο υφυπουργός Εργασίας Λουίς Ερνέστο Κάρλες δήλωσε ότι “έχουμε ακόμα κάποια προβλήματα στην πλευρά του Ατλαντικού”, εξηγώντας πως υπάρχουν ορισμένες “διακοπές” των εργασιών από τους εργαζόμενους.

Βάσει του νέου νόμου, τουλάχιστον 48 εργαζόμενοι στο έργο που απεργούσαν απολύθηκαν και τουλάχιστον έξι συνελήφθησαν διότι αρνήθηκαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους.  Το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου φθάνει τα 5,25 δισ. δολάρια, χαρακτηρίζεται το σημαντικότερο από το 1914, όταν είχε ανοίξει η Διώρυγα, κι αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014. Η κίνηση στην Διώρυγα δεν επηρεάστηκε από την αναταραχή όσον αφορά τα εργασιακά στη χώρα. Περίπου το 4% των αγαθών που διακινούνται παγκοσμίως περνούν από την Διώρυγα του Παναμά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε