Τετάρτη, 27 Μαρ.
15oC Αθήνα

Διαδήλωσαν οι Βρετανοί κατά των μέτρων λιτότητας

Διαδήλωσαν οι Βρετανοί κατά των μέτρων λιτότητας

Τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Μάντσεστερ, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές και τα μέτρα λιτότητας.

“Έξω οι διεφθαρμένοι Συντηρητικοί”, φώναζαν οι διαδηλωτές περνώντας μπροστά από το χώρο όπου φιλοξενείται το συνέδριο του κόμματος.

Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί και πυροσβέστες, αλλά και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας της Βρετανίας (TUC) που οργάνωσε τη διαδήλωση με την ονομασία “Η εναλλακτική λύση: δουλειά, ανάπτυξη, δικαιοσύνη”.

“Είμαι κατά της πολιτικής μείωσης των συντάξεων. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι εδώ αλλά αμφιβάλλω αν οι Συντηρητικοί τους ακούν”, είπε ένας 64χρονος υπάλληλος σε εταιρεία πιστοποίησης συναγερμών.

“Οι περικοπές δεν είναι το φάρμακο”, “Μάντσεστερ, μια πόλη κατά των περικοπών” και “Πρέπει να φύγει” (απευθυνόμενο στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον), ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανώ που κρατούσε το πλήθος.

Το πρόγραμμα λιτότητας της βρετανικής κυβέρνησης στοχεύει στη μείωση του κολοσσιαίου ελλείμματος της χώρας μέχρι το 2015 μέσω της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της περικοπής 300.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Τα συνδικάτα σκοπεύουν να οργανώσουν 24ωρη απεργία στις 30 Νοεμβρίου και απειλούν ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει ζήσει η Βρετανία εδώ και 80 χρόνια. “Αν μετά της 30 Νοεμβρίου δεν υποχωρήσουν, αν συνεχίσουν με τις περικοπές, αν συνεχίσουν να μας κλέβουν τις συντάξεις, τότε θα απεργήσουμε μέχρι να κερδίσουμε. Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε”, είπε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Σέροτκα, ο επικεφαλής του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων (PCS).

Το συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος διεξάγεται από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη στο Μάντσεστερ και αναμένεται να επικεντρωθεί στην οικονομική κατάσταση και σε ευρωπαϊκά ζητήματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε