Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Διαδηλώσεις παντού στην Αίγυπτο – Πυρά με πλαστικές σφαίρες, τρεις τραυματίες

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η απαγόρευση των διαδηλώσεων απλά δυναμίτισε το κλίμα στην Αίγυπτο. Νέες συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών στον απόηχο του θανάτου των τεσσάρων ανθρώπων την Τρίτη. 500 άτομα συνελήφθησαν, τρία τραυματίστηκαν.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, που ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της Ένωσης των δημοσιογράφων, στο Κάιρο, σε ένα σημείο όπου οι αρχές επιτρέπουν συνήθως τα συλλαλητήρια.

Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με τα γκλομπ εναντίον του πλήθους όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό και να διαδηλώσουν, ενώ χρησιμοποίησαν και πλαστικές σφαίρες στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το πλήθος. Ορισμένοι εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Αρκετές χιλιάδες Αιγύπτιοι είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Καΐρου, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων από τις αρχές. “Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος”, φώναζαν ρυθμικά οι διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Νωρίτερα, αστυνομικοί είχαν διαλύσει μια διαδήλωση από μερικές δεκάδες άτομα που είχαν συγκεντρωθεί επίσης έξω από τα δικαστήρια.

Στο Σουέζ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το νεκροτομείο όπου έχει μεταφερθεί η σορός ενός από τους τρεις διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στην πόλη την Τρίτη. Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τους συγκεντρωμένους που ζητούσαν να τους παραδοθεί το πτώμα.

“Η κυβέρνηση σκότωσε το γιο μου” και “Χαμπίμπ, πες στο αφεντικό σου, τα χέρια σου είναι βαμμένα με το αίμα μας”, φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον υπουργό Εσωτερικών της Αιγύπτου, Χαμπίμ αλ-Άντλι.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται 90 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου καθώς και 121 μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης “Αδελφοί Μουσουλμάνοι” που συνελήφθησαν στο Ασιούτ, στα νότια της πρωτεύουσας.

Αστυνομικοί συνέλαβαν και αδιευκρίνιστο αριθμό δημοσιογράφων με την κατηγορία ότι “επιχείρησαν να υποκινήσουν τις μάζες και να δημιουργήσουν σύγχυση στους δρόμους”.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει κάθε διαδήλωση, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών διεμήνυσε ότι θα ληφθούν τα νόμιμα μέτρα κατά οποιουδήποτε παραβιάσει την απαγόρευση.

Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν μέσω Facebook και φαίνεται πως η κυβέρνηση θέλησε να βάλει ένα τέλος σε αυτό. Χιλιάδες Αιγύπτιοι κατήγγειλαν ότι δε μπορούσαν να συνδεθούν με σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter). Η κυβέρνηση πάντως απέρριψε τις κατηγορίες πως διέκοψε την πρόσβαση στους συγκεκριμένους ιστότοπους.

Στο μεταξύ, στη Χάγη, ένας 52χρονος άνδρας αιγυπτιακής καταγωγής προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί μπροστά από την πρεσβεία της Αιγύπτου αλλά τον εμπόδισαν Ολλανδοί αστυνομικοί.

Ο άνδρας, που ήταν τυλιγμένος με μια σημαία, περιλούστηκε με κάποιο υγρό αλλά έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς που τον ακινητοποίησαν και τον οδήγησαν αμέσως σε κοντινό αστυνομικό τμήμα για να ξεπλύνουν από πάνω του το εύφλεκτο υγρό. Τα κίνητρα του 52χρονου δεν έχουν γίνει γνωστά ενώ η πρεσβεία της Αιγύπτου αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε