Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Διαδήλωση στο Ιράν για την αστυνομική βία στη Βρετανία

Ιρανοί φοιτητες θα διαδηλώσουν την Κυριακή κατά της “άγριας καταστολής” -όπως την αποκαλεί η Τεχεράνη- των διαδηλωτών από τις βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις.

Η διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής μπροστά από την πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη “σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους καταπιεσμένους βρετανούς και κατά της τρομοκρατίας της αστυνομίας,” ανέφεραν τα ιρανικά ΜΜΕ.

Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν ότι η Βρετανία είχε αντιδράσει απέναντι στα μέτρα που ελήφθησαν κατά των ιρανών διαδηλωτών οι οποίοι είχαν διαμαρτυρηθεί για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2009 που χαρακτηρίστηκαν από νοθεία.

Κάποιοι βρετανοί διπλωμάτες είχαν απελαθεί και πολλοί υπάλληλοι της ιρανικής πρεσβείας είχαν συλληφθεί, αλλά έκτοτε αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο νικητής των εκλογών, πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, κάλεσε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επέμβει ώστε η Βρετανία να σταματήσει τη χρήση βίας και να ακούσει τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Η βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη απάντησε με μήνυμά της προς το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών με το οποίο ζητεί να πληροφορηθεί γιατί η Τεχεράνη δεν επέτρεψε την είσοδο στη χώρα ειδικού εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε