Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Διαφώνησε με τη διατήρηση της αμερικανικής βάσης και αποπέμφθηκε

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Υπουργός της ιαπωνικής κυβέρνησης αποπέμφθηκε γιατί διαφώνησε με την υπογραφή συμφωνίας για τη διατήρηση της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Οκινάουα.

Μιζούχο Φουκουσίμα, η υπουργός αρμόδια για θέματα κατανάλωσης και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) είχε επανειλημμένα ανακοινώσει δημόσια ότι δεν θα δεχτεί τη διατήρηση της αμερικανικής αεροπορικής βάσης της Φουτέμνα στην Οκινάουα. Την Παρασκευή, η συγκεκριμένη συμφωνία υπεγράφη και η Φουκουσίμα τέθηκε εκτός κυβέρνησης με απόφαση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Γιουκίο Χατογιάμα.

Στη συνεδρίαση της κυβέρνησης για την επικύρωση της συμφωνίας, η Φουκουσίμα αρνήθηκε να εγκρίνει τη συμφωνία που επετεύχθη ύστερα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Τόκιο και την Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα να έρθει σε ανοικτή σύγκρουση με τον πρωθυπουργό.

Ύστερα από αρκετούς μήνες έντασης, ο Χατογιάμα αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν βρήκε άλλη λύση από την ανακατασκευή της βάσης που βρίσκεται στο κέντρο το νησιού, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του τοπικού πληθυσμού. Η συμφωνία υπογράφηκε κατά τις επιθυμίες της Ουάσινγκτον και επικυρώθηκε με μια κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν σήμερα οι δύο συμμαχικές χώρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε