Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

«Διάγγελμα» Καντάφι από την Πράσινη Πλατεία – «Θα πολεμήσουμε για τη Λιβύη και το πετρέλαιο»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Ανοίγει τις αποθήκες και μοιάζει όπλα ο Καντάφι για να «νικήσει τους εχθρούς»
– «Προετοιμαστείτε να υπερασπιστείτε τη Λιβύη» είπε στους συγκεντρωμένους
– Τους 2.000 πλησιάζουν οι νεκροί της εξέγερσης
– Πεδίο μάχης η Τρίπολη νωρίτερα με 5 νεκρούς

Αιφνιδίασε τους πάντες το Μουαμάρ Καντάφι όταν το μεσημέρι της Παρασκευής εμφανίστηκε στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης για να μιλήσει στον κόσμο. Την εμφάνιση του Λιβύου ηγέτη μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Ήταν σαφώς μια προσπάθεια του Καντάφι να δείξει πως η πρωτεύουσα παραμένει υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, την ώρα που η αντικαθεστωτικοί ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

«Θα πεθάνουμε εδώ, στο έδαφος της Λιβύης. Θα ματαιώσουμε τις ξένες απόπειρες όπως κάναμε με τον ιταλικό ιμπεριαλισμό. Η ζωή χωρίς το “πράσινο λάβαρο” είναι άχρηστη», είπε, δίνοντας «απάντηση» στους διαδηλωτές που έχουν κατεβάσει τη λιβυκή σημαία και την έχουν αντικαταστήσει με εκείνη που χρησιμοποιούνταν πριν από την επανάσταση του 1969.
Εικόνα από την κρατική τηλεόραση της Λιβύης με τους υποστηρικτές του Καντάφι στην Πράσινη Πλατεία - ΦΩΤΟ REUTERS
«Αυτή είναι η αήττητη νεολαία», είπε, χαιρετίζοντας τους υποστηρικτές του. «Αν χρειαστεί θα ανοίξουμε τις αποθήκες όπλων και θα εξοπλίσουμε όλο το λαό και όλες τις φυλές της Λιβύης», προειδοποίησε ο Καντάφι και, απευθυνόμενους στους οπαδούς του, τους προέτρεψε: «Ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για τη Λιβύη, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για την αξιοπρέπεια, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για το πετρέλαιο. Μπορούμε να θριαμβεύσουμε επί των εχθρών».

Στέλνοντας φιλιά στους υποστηρικτές του και υψώνοντας τη γροθιά του στον αέρα, πρόσθεσε: «Είμαστε το έθνος της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας, αυτό το έθνος έχει θριαμβεύσει επί της Ιταλίας».

«Χορέψτε, τραγουδήστε και προετοιμαστείτε (…) το πνεύμα που έχετε είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε προσπάθεια των ξένων και των εχθρών να μας καταστρέψουν. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ανάμεσά σας. Στέκω ανάμεσα στο λαό και θα πολεμήσουμε και θα τους σκοτώσουμε αν θέλουν. Δείτε τη δύναμη του λαού. Αυτή είναι η δύναμη του λαού που δεν μπορεί να ηττηθεί».

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ωστόσο ότι ο δρόμος που οδηγεί από το κέντρο της πρωτεύουσας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μιτίγκα είναι γεμάτος με αστυνομικούς και στρατιώτες που ελέγχουν εξονυχιστικά όσα οχήματα επιχειρούν να περάσουν από εκεί.

Ο κλοιός σφίγγει για το καθεστώς Καντάφι, η διεθνής κοινότητα των αποξενώνει για ακόμη μια φορά, αλλά εκείνος αρνείται να «παραιτηθεί». Και φαίνεται πως μέχρι να το κάνει, θα παρασύρει πολλούς μαζί του. Οι πληροφορίες πως οι νεκροί από την έναρξη της εξέγερσης αγγίζουν τους 2.000 συγκλονίζει. Όπως συγκλονίζει και η κατάσταση στην Τρίπολη.
Η "ελεύθερη" Βεγγάζη, θάβει τους νεκρούς της - ΦΩΤΟ REUTERS
Πεδίο μάχης ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας η πρωτεύουσα, βυθίστηκε στο αίμα από νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Αμέσως μετά το τέλος της προσευχής, δηλαδή. Τότε που χιλιάδες πιστοί θέλησαν να διαδηλώσουν ειρηνικά, αλλά οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις ασφαλείας είχαν διαφορετική άποψη.

Πυροβολισμοί, δακρυγόνα και μάχες σώμα με σώμα στα προάστια της πρωτεύουσας, με τους αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά!

Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν επίσης. «Οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν αδιακρίτως πυρ κατά των διαδηλωτών. Υπάρχουν νεκροί στους δρόμους του Σουγκ Αλ Τζομάα», δήλωσε κάτοικος της συνοικίας.

Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένες περιοχές της Τρίπολης βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Υπάρχουν όμως κι άλλες, κυρίως αυτές γύρω από το Μπαμπ αλ-Αζίζια (περιοχή όπου διαμένει ο Καντάφι) είναι υπό τον έλεγχο των υποστηρικτών του Καντάφι και του στρατού, είπε.

Άλλος μάρτυρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και σε τρεις πόλεις στην περιοχή των Δυτικών Όρεων, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. Πρόκειται για τις πόλεις Γιέφρεν, Ζεντέν και Τζάντου. Ωστόσο υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης παραμένουν άλλα μέρη της ίδιας περιοχής, η οποία είναι προπύργιο των Βερβέρων.

Την ίδια ώρα, η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, έχει εγκαταλειφθεί από τους οπαδούς του, όμως από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε μία αεροπορική βάση κοντά στην πόλη έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι.

Στη Βεγγάζη, οι αντικαθεστωτικοί σχημάτισαν δημοτικό συμβούλιο σε μια προσπάθεια επανενεργοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών και αποκατάστασης της τάξης στην πόλη. «Ο συνασπισμός της 17ης Φεβρουαρίου όπως ονομάστηκε ο σχηματισμός του συμβουλίου, που αποτελείται από 13 μέλη, είναι επιφορτισμένος να εκτιμήσει τις πιο επείγουσες ανάγκες κυρίως στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας και των δημόσιων υπηρεσιών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού Αμπντελχαφίζ Γόκα.

Μακριά από τη Λιβύη, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άλλος «πόλεμος», αυτή τη φορά σε διπλωματικό επίπεδο. Στη Γενεύη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ένταση στη Βεγγάζη, όπου ένα εκατομμύριο κόσμου βγήκε και πάλι στους δρόμους - ΦΩΤΟ REUTERS
Στο μεταξύ, ο ένας μετά τον άλλο παραιτούνται οι αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι. Την Παρασκευή υπέβαλε την παραίτησή του ο πρέσβης της χώρας στη Γαλλία και ο πρεσβευτής της στην UNESCO. Το ίδιο έκαναν ο γενικός εισαγγελέας, Αμπντούλ-Ραχμάν αλ-Aμπαρ, που προσχώρησε στην αντιπολίτευση καθώς και ο Καντάφ αλ-Νταμ, στενός συνεργάτης, σύμβουλος και εξάδελφος του Μουάμαρ Καντάφι.

Ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα!

Αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα βρίσκονται οι κάτοικοι της Λιβύης, ενώ αναμένεται τα πράγματα να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο αν δεν φτάσουν στην χώρα νέες προμήθειες, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (WFP).

Σύμφωνα με πηγές, αυτή την εβδομάδα φορτία με σιτηρά δεν μπορούσαν να ελλιμενιστούν στην Λιβύη λόγω της κρίσης.

Σύμφωνα με το WFP, περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι, κυρίως άνδρες Τυνήσιοι, έχουν περάσει τα σύνορα από την δυτική Λιβύη προς την Τυνησία με τα πόδια τις τελευταίες ημέρες, όπου οι τυνησιακές αρχές ετοιμάζουν έναν καταυλισμό προσφύγων.

Περισσότεροι από 60,000 Αιγύπτιοι είχαν περάσει από την Λιβύη στην Αίγυπτο στο Σάλουμ μέχρι χθες Πέμπτη, ενώ ακόμη περισσότεροι αναμένεται να περάσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Περίπου 1,5 εκατομμύριο Αιγύπτιοι εργάζονται στην Λιβύη.

Υιός Καντάφι: «Με κάθε κόστος θα παραμείνουμε στη Λιβύη»

Αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τη χώρα για κανένα λόγο είναι ο Μουαμάρ Καντάφι και η οικογένειά του. Βέβαια, η φράση του Σάιφ αλ Ισλάμ, γιου του Λιβύου ηγέτη, πως «θα παραμείνουμε στη Λιβύη με οποιοδήποτε κόστος» ηχεί στα αυτιά των διαδηλωτών περισσότερο ως… απειλή!

«Δεν θα καταστρέψουμε ποτέ το πετρέλαιο της Λιβύης» δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk TV ο υιός Καντάφι, τονίζοντας πως η οικογένειά του δεν θα επιτρέψει σε μια «χούφτα τρομοκράτες» να ελέγχουν ένα μέρος της χώρας.
Δακρυγόνα κάλυψαν τον ουρανό της Τρίπολης - ΦΩΤΟ REUTERS
Σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNN-Turk για το αν υπάρχει ένα ενδεχόμενο εναλλακτικό σχέδιο για φυγή της οικογένειάς του από τη Λιβύη στην περίπτωση νίκης των αντικαθεστωτικών, ο Σάιφ αλ Ισλάμ σημείωσε: «Το πρώτο σχέδιό μας είναι να ζήσουμε και να πεθάνουμε στη Λιβύη. Το εναλλακτικό σχέδιό μας είναι να ζήσουμε και να πεθάνουμε στη Λιβύη».

Ο γιος του Καντάφι παραδέχθηκε την απώλεια του ελέγχου του ανατολικού τμήματος της Λιβύης, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι λιβυκές αρχές θα ξαναπάρουν σύντομα τον έλεγχο της περιοχής.

«Υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κάτοικοι σε αυτήν τη ζώνη, ο αριθμός των τρομοκρατών είναι 200 ή 300 το ανώτερο. Ο λαός μας καλεί (…) Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια χούφτα τρομοκρατών να ελέγχει μέρος της Λιβύης και του πληθυσμού της», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ελέγχει το δυτικό, το νότιο και το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Διαβάστε επίσης
9,5 τόνους χημικών και βιολογικών όπλων έχει ο Καντάφι
Ο Καντάφι ελέγχει από τη Γιουβέντους και τη FIAT εως ευρωπαικές τράπεζες και ρωσικούς κολοσσούς
Επέστρεψαν οι Έλληνες της Λιβύης – Τραυματίας από πυρά υπάλληλος της πρεσβείας – Αγωνία για όσους έμειναν πίσω

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε