Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Διαλύθηκε το κόμμα του Μπεν Αλί

REUTERS
Πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Τύνιδας ανακοίνωσε τη διάλυση του Δημοκρατικού Συνταγματικού Συναγερμού (RCD), του κόμματος του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν Ελ Αμπίντιν Μπεν Άλι, προκαλώντας έκρηξη χαράς στην αίθουσα.
“Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Τύνιδας αποφάσισε τη διάλυση του Δημοκρατικού Συνταγματικού Συναγερμού και την ρευστοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων” μέσω του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου που έγινε δεκτή με επευφημίες εκατοντάδων ανθρώπων που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, οι οποίοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο και φώναξαν συνθήματα όπως “RCD πάρε δρόμο”, “Τυνησία ελεύθερη” και “Μάρτυρες, συνεχίζουμε τον αγώνα”.
 
Το δικαστήριο είχε αρχίσει την περασμένη εβδομάδα την εξέταση της σχετικής αγωγής που είχε καταθέσει το τυνησιακό υπουργείο Εσωτερικών.
 
Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο δικηγόρος του υπουργείου Φάουζι Μπεν Μεράντ, ζήτησε “τη διάλυση του RCD και την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, τα οποία απέκτησε καταχρώμενο τα χρήματα του λαού”.
 
Ηδη από τις 6 Φεβρουαρίου είχε διακοπεί η λειτουργία και οι κομματικές συγκεντρώσεις του. Το κόμμα αριθμούσε περισσότερα από δύο εκατομμύρια μέλη επί πληθυσμού δέκα εκατομμυρίων.
 
Μετά την ανατροπή του προέδρου Μπεν Άλι, στις 14 Ιανουαρίου, οι Τυνήσιοι δεν σταμάτησαν να διαδηλώνουν ζητώντας τη διάλυση του κόμματος αυτού, συμβόλου του αστυνομικού κράτους του καθεστώτος του Μπεν Άλι.
 
Έξι ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος, η μεταβατική κυβέρνηση του Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε στις 20 Ιανουαρίου ότι το κράτος θα κατασχέσει τα στοιχεία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κόμματος και ότι θα προχωρήσει στον διαχωρισμό κόμματος και πολιτείας.
 
Η έδρα του κόμματος στην Τύνιδα ήταν ένας από τους πρώτους στόχους της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Μπεν Άλι.
 
Το κόμμα του Δημοκρατικού Συνταγματικού Συναγερμού ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο 1988 από τον Ζιν Ελ Αμπίντιν Μπεν Άλι και διαδέχθηκε το Νεο-Ντεστούρ το κόμμα που οδήγησε στη χώρα στην ανεξαρτησία υπό την ηγεσία του προέδρου Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.
 
Κατά τις προεδρικές εκλογές του 2009, ο υποψήφιος Μπεν Άλι είχε εξασφαλίσει το 89,62% των ψήφων.
 
Μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το RCD εξαιρέθηκε από τους κόλπους της στις 17 Ιανουαρίου κατόπιν αιτήματος των γάλλων σοσιαλιστών.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε