Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Διαμαρτυρία ακτιβιστών στα γραφεία της BP

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ακτιβιστές της Greenpeace σκαρφάλωσαν στο κτίριο της BP στο Λονδίνο στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Οκτώ μέλη της οργάνωσης ξεδίπλωσαν μία σημαία με το κιτρινοπράσινο σήμα της Greenpeace, λερωμένο από μία μαύρη κηλίδα, που συμβολίζει την πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε στον Κόλπο του Μεξικού μετά την κατάρρευση της πλατφόρμας Deepwater Horizon.

Εγκατέλειψαν το κτίριο της BP στις 14:30 ώρα Ελλάδας, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της εταιρείας.

Στο μεταξύ, η βρετανική εταιρεία διαβεβαίωσε ότι πλέον μπορεί να αντλεί 5.000 βαρέλια πετρελαίου από αυτό που διαρρέει στον Κόλπο του Μεξικού, έναντι 3.000 που αντλούσε μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την εταιρία, πλέον, καθημερινά θα αντλούνται περίπου 425.000 κυβικά μέτρα αερίου, έναντι των 400.000 που είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

Η BP έχει εκτιμήσει ότι η διαρροή φτάνει τα 5.000 βαρέλια την ημέρα, όμως οι επιστήμονες αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση αμφισβητούν αυτό τον αριθμό.

Εξάλλου, οι αμερικανικές αρχές έχουν δώσει χρονικό περιθώριο 24 ωρών στην εταιρεία να αλλάξει τα προϊόντα που χρησιμοποιεί στον Κόλπο του Μεξικού για τον καθαρισμό του πετρελαίου με άλλα λιγότερο τοξικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post. Η Ουάσιγκτον επέτρεψε στην πετρελαϊκή εταιρεία να χρησιμοποιήσει τα χημικά προϊόντα Corexit 9500A και 9527A.

Ο επικεφαλής της ακτοφυλακής Έντουιν Στάντον ανέφερε ότι δεν αποκλείει την περίπτωση να προκληθεί πυρκαγιά στα έλη της Λουϊζιάνα προκειμένου να καθαριστούν από το πετρέλαιο, υπογραμμίζοντας όμως ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «ύστατη λύση».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε