Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Διαπραγματεύεται την αποχώρησή του ο Γκμπαγκμπό – Προς το τέλος η αιματοχυσία στην Ακτή Ελεφαντοστού

ΦΩΤΟ REUTERS

Τους όρους της αποχώρησής του διαπραγματεύεται ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, καθώς ο κλοιός γύρω του έσφιξε επικίνδυνα. Συμφωνήθηκε η κατάπαυση πυρός σύμφωνα με το CNN.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν αποκάλυψε πως δυο στρατηγοί του Λοράν Γκμπαγκμπό διαπραγματεύονται την αποχώρηση του απερχόμενου προέδρου της χώρας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις συνομιλίες μετέχει και τρίτος στρατηγός.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Γκμπαγκμπό στο Reuters, οι διαπραγματεύσεις για γίνονται βάσει μίας πρότασης σύμφωνα με την οποία πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού αναγνωρίζεται ο αντίπαλός του Αλασάν Ουαταρά. Και φυσικά παρέχονται εγγυήσεις ασφαλείας για τον Γκμπαγκμπό και την οικογένειά του.

Για την ώρα, ο Λοράν Γκμπαγκμπό βρίσκεται μαζί με μερικούς έμπιστούς του σε ένα οχυρωμένο καταφύγιο στο σπίτι του στο Αμπιτζάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαμαντούν Τουρέ, εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ (Onuci).

Ο Γκμπαγκμπό κατέφυγε εκεί καθώς τις τελευταίες ώρες το σπίτι του δέχτηκε επίθεση από τους στρατιώτες που είναι πιστοί στον αντίπαλό του Αλασάν Ουαταρά.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του στρατού που παραμένει πιστός στον Λοράν Γκμπαγκμπό, ο στρατηγός Φιλίπ Μανγκού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα στρατεύματά του σταμάτησαν τις μάχες εναντίον των δυνάμεων του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου Αλασάν Ουαταρά και ζήτησαν «κατάπαυση πυρός» από την Onuci.

Το CNN μετέδωσε ότι συμφωνία για να τερματιστούν οι μάχες επιτεύχθηκε.

Διαβάστε επίσης
Ακτή Ελεφαντοστού: Κατέλαβαν το σπίτι του έκπτωτου προέδρου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε