Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Διαψεύδει το τελεσίγραφο προς την Τουρκία ο Λευκός Οίκος

Τελεσίγραφο Ομπάμα σε Ερντογάν. Η Τουρκία δεν πρόκειται να ξαναδεί αμερικανικά όπλα αν δεν αλλάξει τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ και στο Ιράν, προειδοποιεί ο αμερικανός πρόεδρος

Διέψευσε ο Λευκός Οίκος τις πληροφορίες πως έχει δώσει «τελεσίγραφο» στην Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στο Ιράν και το Ισραήλ, τονίζοντας πως υπάρχει ανοικτός «διάλογος» με την Άγκυρα για αυτά τα ζητήματα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχετικά δημοσιεύματα -με τίτλο «Αμερικανικό τελεσίγραφο στην Άγκυρα για τα όπλα» των Financial Times- ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Μπιλ Μπάρτον απέρριψε την έκφραση «τελεσίγραφο», λέγοντας «δεν γνωρίζω από πού το συνήγαγαν αυτό».

«Ο πρόεδρος και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησαν προ 10 ημερών και έθιξαν το ζήτημα του Ιράν, του στολίσκου για τη Γάζα και άλλα ζητήματα που συνδέονται με αυτά» τόνισε ο Μπάρτον, σε δηλώσεις του από το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μπ.Ομπάμα στο Μιλγουόκι.

«Εμφανώς υπάρχει ένας διάλογος με τους Τούρκους, αλλά κανένα τέτοιο τελεσίγραφο δεν τους έχει δοθεί» υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βαδίζουν προς το καλύτερο.

«Αυτήν τη στιγμή οι σχέσεις μας με τον Ομπάμα και οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ βαίνουν καλώς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» είπε στο HaberTurk ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «θερμές» τις επαφές του με τον Aμερικανό πρόεδρο.

«Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αγορά των όπλων είναι εσωτερικά θέματα κάθε χώρας. Το Κογκρέσο τους μπορεί να έχει διαφορετικές εκτιμήσεις, όπως ακριβώς και εμείς έχουμε τη δική μας Εθνοσυνέλευση και όποτε παρουσιάζουμε τις δικές μας εκτιμήσεις υπάρχουν αναβολές» κατέληξε ο ίδιος.

Χθες η εφημερίδα Financial Times έγραφε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να ξαναδεί αμερικανικά όπλα αν δεν αλλάξει τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ και στο Ιράν και πως όλα αυτά αναφέρονταν σε τελεσίγραφο που απηύθυνε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, ο Λευκός Οίκος πρέπει να ενημερώσει το Κογκρέσο 15 ημέρες πριν από την πώληση όπλων σε νατοϊκούς συμμάχους. Παρ΄ ότι η πώληση μπορεί να προχωρήσει- εκτός και αν το Κογκρέσο ψηφίσει νόμο που να την απαγορεύει-, τυχόν αντίδραση από τους βουλευτές μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση στην απόφαση να ακυρώσει παραγγελίες όπλων, η οποία θα της δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα.

 
Η Τουρκία έχει ζητήσει να αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εδώ και αρκετά χρόνια. Η επιδείνωση των σχέσεών της με το Ισραήλ της στερεί όμως τη δυνατότητα να αποκτήσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Ηeron, ισραηλινής κατασκευής, που αποτελούσε την εναλλακτική λύση της.
 
Την ίδια ώρα, οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ δέχτηκαν ένα νέο πλήγμα την περασμένη εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση της Αγκυρας δεν προσκάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ σε επίσημο δείπνο για διπλωμάτες που παρέθεσε στην τουρκική πρωτεύουσα. Η πληροφορία, που δεν διαψεύστηκε, προήλθε από ισραηλινό αξιωματούχο, ενώ τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισε το γεγονός ενδεικτικό της επικριτικής στάσης των Τούρκων απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση.
 
Την ίδια στιγμή ο τούρκος πρωθυπουργός βγαίνει ενισχυμένος από νέα δημοσκόπηση (Μetropoll) που δημοσιεύθηκε χθες, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάσσεται υπέρ των συνταγματικών του μεταρρυθμίσεων ανέρχεται σε 49,6%, ενώ τον περασμένο μήνα βρισκόταν στο 44,1%. Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν θα έβγαινε πρώτο με ποσοστό 43,1%.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε