Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Διατροφικό σκάνδαλο: Εντολή Κομισιόν για ελέγχους DNA στο κρέας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

Από την 1η Μαρτίου και για τρεις μήνες όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να κάνουν ελέγχους DNA σε επεξεργασμένο βοδινό κρέας για ίχνη κρέατος αλόγου. Συναγερμός για το διατροφικό σκάνδαλο!

Την Παρασκευή, ειδικοί από τις 27 χώρες μέλη αναμένεται να συζητήσουν την πρόταση του κοινοτικού επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα υγείας, Τόνιο Μποργκ. Οι πρώτοι 2.500 γενετικοί έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο μήνα ενώ οι 200 θα γίνουν στη Γερμανία. Το κρέας θα ελέγχεται και για την ύπαρξη της καρκινογόνου ουσίας φενυλβουλταζόνης. Πρόκειται για ένα φάρμακο που χορηγείται σε ζώα, κυρίως σε άλογα, ως παυσίπονο και αντιπυρετικό.

«Το κρέας αλόγου θα πρέπει επίσης να εξεταστεί για πιθανή παρουσία του κτηνιατρικού φαρμάκου φαινυβουλταζόνη», τόνισε ο Μπόργκ μετά την έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη.

Το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, που έφερε την ένδειξη βοδινού, έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και έχει σημάνει συναγερμός.

Στη Γερμανία η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Real απέσυρε από τα ράφια κατεψυγμένα λαζάνια καθώς σε ελέγχους τυχαίων δειγμάτων βρέθηκαν ποσότητες κρέατος αλόγου, γράφει η Deutsche Welle.

«Ύποπτα» προϊόντα βάζουν τώρα στο μικροσκόπιο και άλλες μεγάλες αλυσίδες, όπως η Kaiser´s Tengelmann, Rewe, Edeka και Eismann. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος για την Προστασία των Καταναλωτών υπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Γιοχάνες Ρέμελ, από την αξιολόγηση των τιμολογίων προέκυψε ότι μεταξύ Νοεμβρίου του 2012 και Ιανουαρίου του 2013 κατέληξαν μέσω ενός μεσάζοντα «ύποπτα» προϊόντα στη Γερμανία.

Η θυγατρική της Metro, Real, απέσυρε χθες το βράδυ από τα ράφια των καταστημάτων της τα κατεψυγμένα λαζάνια TiP Lasagne Bolognese, 400 γρ. «Πρόκειται για ένα καθαρά προληπτικό μέτρο, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ενδεχόμενο κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών», ανακοίνωσε η εταιρία.

Το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου αποκαλύφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όταν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες βρέθηκαν ποσότητες κρέατος αλόγου σε γεύματα που βάσει ετικέτας περιείχαν μοσχαρίσιο κιμά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: “Παραπλανητικές οι ετικέτες, αλλά το κρέας αλόγου δεν βλάπει την υγεία’

Έρευνες σε κυπριακή εταιρεία για κρέας αλόγου

Συναγερμός! Εκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες για το κρέας αλόγου!

Διατροφικός εφιάλτης! Αρχίζουν έλεγχοι για πρόσμιξη κρέατος αλόγου με κοτόπουλο και χοιρινό!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε