Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Διεθνείς αντιδράσεις για τα γεγονότα της Αιγύπτου

Μέρκελ, Σαρκοζί και Κάμερον κάλεσαν τον Μουμπάρακ να δεσμευτεί σε μία διαδικασία αλλαγών. Η Ρωσία κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να εγγυηθούν την κοινωνική ειρήνη. “Οχι στη βία” απο τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσαν τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ “να δεσμευτεί σε μια διαδικασία αλλαγών” αντιμέτωπος με “τις νόμιμες διεκδικήσεις” του λαού του και “να αποφύγει με κάθε τίμημα τη χρήση βίας κατά των πολιτών”.

  “Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τα γεγονότα που παρακολουθούμε στην Αιγυπτο. Αναγνωρίζουμε το κατευναστικό ρόλο που ο κ. Μουμπάρακ διαδραμάτισε εδώ και πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή. Το ζητάμε να δείξει ανοχή και την ίδια κατευναστικότητα για να χειριστεί την παρούσα κατάσταση στην Αιγυπτο” αναφέρουν οι τρείς ευρωπαίοι ηγέτες σε κοινή τους ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

“Καλούμε τον πρόεδρο Μουμπάρακ να αποφύγει με κάθε τίμημα τη χρήση βίας κατά των άοπλων πολιτών και καλούμε τους διαδηλωτές να ασκήσουν το δικαίωμά τους ειρηνικά” συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους οι τρείς ευρωπαίοι ηγέτες.

“Ο αιγυπτιακός λαός έχει νόμιμες διεκδικήσεις και ελπίζει σε ένα καλύτερο και πιό δίκαιο μέλλον.Καλούμε τον πρόεδρο Μουμπάρακ να δεσμευτεί στη διαδικασία αλλαγών που σημαίνει εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης διευρυμένης εκπροσώπισης και διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών” καταλήγει η ανακοίνωση των τριών ευρωπαίων ηγετών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές “να εγγυηθούν την κοινωνική ειρήνη” σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η Μόσχα στην ανακοίνωση αυτή εκφράζει “την ελπίδα ότι οι αιγυπτιακές αρχές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να εγγυηθούν την κοινωνική ειρήνη γεγονός σημαντικό για την πρόοδο της χώρας”.

Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε “σίγουρος” ότι οι αιγυπτιακές αρχές “θα πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια των ρώσων πολιτών στην Αίγπυτο”. Στην ανακοίνωση δεν καλούνται οι ρώσοι που βρίσκονται στην Αϊγυπτο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά ζητείται να αποφεύγουν κάθε ανάμιξη στα επεισόδια και τις δαιαδηλώσεις.

Η Αιγυπτος είναι ένας πολύ αγαπημένος τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους. Αυτό το διάστημα βρίσκονται για τουρισμό εκεί τουλάχιστον 25 χιλιάδες ρώσοι πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού τουριστικού οργανισμού Rostoyrism.

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, προετοιμάζεται για αναχώρηση με προορισμό το Κάιρο ένα ρωσικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει όσους Ρώσους πολίτες επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Το Βέλγιο απέτρεψε τους πολίτες του να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο εάν δεν είναι ανάγκη, σύμφωνα με ειδοποίηση που διατυπώνεται στο έγγραφο “συμβουλές προς ταξιδιώτες ” του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών. Οσο για τους Βέλγους που ήδη βρίσκονται στην Αϊγυπτο το υπουργείο συμβουλεύει να αποφεύγουν το κέντρο των μεγάλων πόλεων όπου συνήθως γίνονται οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Εγινε γνωστό ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που είχαν προγραμματήσει επισκέψεις Βέλγων στην Αϊγυπτο τις ακύρωσαν, ενώ δεν έχουν προς το παρόν ανακοινωθεί μέτρα για τους περίπου τέσσερις χιλιάδες Βέλγους πολίτες που ήδη βρίσκονται στην Αίγυπτο για τουρισμό.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε “τις αιγυπτιακές αρχές και τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας” να αποφύγουν την προσφυγή στη βία κατά των διαδηλωτών εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την παρούσα κατάσταση στη χώρα. “Καλώ τους αιγύπτιους αξιωματούχους και τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν επίγνωση των ευθυνών τους ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί κανενός είδους βία κατά τών ειρηνικών διαδηλώσεων”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου του.
Ο κ. Βεστερβέλε αναφέρει “Τα λόγια του κ.Μουμπάρακ πρέπει τώρα να ακολουθηθούν από πράξεις. Ανακοίνωσε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι ανακοινώσεις του πρέπει να πραγματοποιηθούν τάχιστα με τρόπο συγκεκριμένο. Για μια διαρκή σταθερότητα χρειάζεται εκδημοκρατισμός, σεβασμός των αθρωπίνω δικαιωμάτων και εγγύηση της ελευθερίας έκφρασης”.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα διατηρήσει καλές διπλωματικές σχέσεις και με τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.
“Η Ιταλία έχει ισχυρές σχέσεις φιλίας με τον αιγυπτιακό λαό. Και θα παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος της Αιγύπτου. Η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση θα έχει μαζί μας τις ίδιες καλές σχέσεις που είχε και η προκάτοχός της” ανέφερε ο κ. Φρατίνι ενώ σε άλλο σημείο της δήλωσής του επισήμανε:’

Το Ιράν ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να αποφύγουν τη βία κατά των διαδηλωτών και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους εξεγερμένους Αιγύπτιους, ενώ την υποστήριξή τους προς τον πρόεδρο Μουμπάρακ και τις αλλαγές που εξήγγειλε εξέφρασαν ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε