Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Διεθνή τρομοκρατία και… Αλ Κάιντα “βλέπει” ο Καντάφι – Λουτρό αίματος, 100 νεκροί στην Ζαουίγια

ΦΩΤΟ REUTERS

– “Φάρσα” χαρακτήρισε την εξέγερση, ναρκωμανείς τους διαδηλωτές
– «Δάκτυλος Δύσης και Αλ Κάιντα» η εξέγερση – «Πόλεμος ή ειρήνη, δική σας η απόφαση» είπε
– Κάτοικοι της Βεγγάζης πήραν ομήρους μισθοφόρους του καθεστώτος

Διαβάστε εδώ το αφιέρωμα του NewsIt στη Λιβύη

Αυτή τη φορά, ο Λίβυος ηγέτης προτίμησε να μιλήσει τηλεφωνικά στην κρατική τηλεόραση. Επιτέθηκε ξανά στους διαδηλωτές, κάλεσε τους γονείς να νουθετήσουν τους γιούς της που μετέχουν στις διαδηλώσεις και κατηγόρησε τη Δύση πως βρίσκεται πίσω από την εξέγερση στη χώρα. «Δεν είναι ο κόσμος της Λιβύης πίσω από την εξέγερση, αλλά διεθνής τρομοκρατία, καθοδηγούμενη από την Αλ Κάιντα», είπε!

Και επανέλαβε ότι αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει ξανά βια. Δε δίστασε μάλιστα να ρίξει το… μπαλάκι στους ίδιους τους διαδηλωτές: «είστε υπεύθυνοι για το τι συμβαίνει στη χώρα, αν θα είναι ειρήνη ή πόλεμος. Δική σας η απόφαση»!

«Ο αδελφός ηγέτης της επανάστασης απευθύνεται στους κατοίκους της Ζαουίγια», είπε ο Καντάφι και κάλεσε τους πολίτες να μην στηρίζουν την αντιπολίτευση και τους διαδηλωτές καθώς οι ομαλοί ρυθμοί πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα. «Δεν έχω καμία δύναμη, είναι ο ίδιος ο λαός που έχει το προνόμιο να αποφασίζει για σημαντικά θέματα», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει. Άλλωστε, όπως είπε, η βασίλισσα Ελιζάβετ της Αγγλίας κυβερνά περισσότερα χρόνια από εκείνων και δεν έχει αποχωρήσει από την εξουσία.

Όσο ο Μουαμάρ Καντάφι παραμένει στην εξουσία, είναι σαφές ότι η Λιβύη θα πνίγεται στο αίμα. Οι διαδηλωτές δεν κάνουν πίσω και όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμες. Κι αν γίνει ό,τι στην Τυνησία και την Αίγυπτο, μπορούν να ελπίζουν ότι ο Καντάφι θα αποχωρήσει.

Εκείνος, όμως, δείχνει έμπρακτα ότι δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. Νωρίτερα, δυνάμεις πιστές στον Λίβυο ηγέτη αιματοκύλησαν την πόλη Ζαουγίγια, δυτικά της Τρίπολης. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για 100 νεκρούς. Η εφημερίδα Κουρίνα, δημοσίευσε πάντως, ότι οι νεκροί είναι 23 και οι τραυματίες 44. Την ίδια στιγμή, συγκλονίζει η εκτίμηση υψηλόβαθμου αξιωματούχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι νεκροί από την ημέρα της εξέγερσης κατά του Μουαμάρ Καντάφι μπορεί να είναι έως και 2.000 άνθρωποι.

Μάχες με πυροβόλα όπλα σημειώθηκαν, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είδαν ανθρώπους με πολιτικά τρέχουν στους δρόμους κρατώντας όπλα, ενώ ακούγονται κρότοι από πυρά βαρέων όπλων.

Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν σε αντικυβερνητικές πολιτοφυλακές στην πόλη Μιζουράτα και «σκότωσαν αρκετούς ανθρώπους», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας τηλεφωνικώς στο Reuters.

Μονάδα παραστρατιωτικής δύναμης που ελέγχεται από έναν από τους γιους του Καντάφι, τον Χάμις, επιτέθηκε στους αντικυβερνητικούς κοντά στο αεροδρόμιο της Μιζουράτα, η οποία βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Την ώρα που η Τρίπολη θυμίζει πόλη φάντασμα, αφού οι πολίτες φοβούνται ακόμη και τη… σκιά του, στη Βεγγάζη η κατάσταση είναι τεταμένη. Κάτοικοι της πόλης έχουν φυλακίσει άνδρες που θεωρούν μισθοφόρους και δημιούργησαν επιτροπές οι οποίες κυβερνούν την πόλη.

Ανταποκριτής του Reuters είδε περίπου δέκα ανθρώπους, οι οποίοι σύμφωνα με τους κατοίκους της Βεγγάζης είναι “μισθοφόροι” που δρουν για λογαριασμό του Καντάφι, να κρατούνται σε κτίριο των δικαστηρίων της πόλης,

Παράλληλα ο επικεφαλής της ασφάλειας στη Βεγγάζη παραιτήθηκε και ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, μετέδωσε το δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι σημαντικοί τερματικοί σταθμοί του πετρελαίου και των προϊόντων βρίσκονται στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Κι αν οι εξαγωγές, ζωτική πηγή εισοδήματος για τη Λιβύη, συνεχίζονται κάτοικος της περιοχής –μιλώντας στο Reuters- άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι μπορεί να έχει επηρεαστεί η ροή του πετρελαίου.

Εξάλλου σύμφωνα με άρθρο ουκρανικής εφημερίδας Segodnya μισθοφόροι πιλότοι από την Ουκρανία πετούν λιβυκά πολεμικά αεροπλάνα προσφέροντας υποστήριξη στο καθεστώς του Καντάφι και πληρώνονται 2.000 με 8.000 δολάρια το μήνα.

H εταιρεία στρατηγικών αναλύσεων Stratfor ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι Ουκρανοί μισθοφόροι χειρίζονταν τα αεροσκάφη που βομβάρδισαν εκατοντάδες διαδηλωτές κοντά στην Τρίπολη. Πάντως η εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής πρεσβείας στη λιβυκή πρωτεύουσα διέψευσε τις πληροφορίες.

Καταγγέλλουν εκτελέσεις στα νοσοκομεία!
Μέλη των επανασταστικών επιτροπών του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έκαναν συνοπτικές εκτελέσεις μέσα σε νοσοκομεία της Τρίπολης, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του Λιβυκού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο των ιταλικών ιεραποστολών Misna.

«Εισέβαλαν στα νοσοκομεία της Τρίπολης και σκότωσαν τους τραυματίες που είχαν διαδηλώσει κατά του καθεστώτος. Πήραν τα πτώματα για να τα εξαφανίσουν, ίσως για να τα κάψουν, επειδή ξέρουν ότι έρχονται οι ξένοι δημοσιογράφοι», είπε ο Σλιμάν Μπουσουιγκίρ, ο γραμματέας του λιβυκού τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH).

«Απείλησαν τους γιατρούς που αντιστάθηκαν. Αυτό έγινε χθες (Τετάρτη) και προχθές (Τρίτη)», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από ιατρική πηγή του κεντρικού νοσοκομείου της Τρίπολης.

«Πάγωσε» την περιουσία Καντάφι η Ελβετία
Όπως συνέβη και με τον Χόσνι Μουμπάρακ, η Ελβετία ήταν η πρώτη χώρα που αποφάσισε να «παγώσει» άμεσα και για τουλάχιστον τρία χρόνια τα περιουσιακά στοιχεία που τυχόν έχει στο έδαφός της ο Μουάμαρ Καντάφι και το περιβάλλον του.

«Για να αποφευχθεί ο η οποιαδήποτε κατάχρηση δημοσίου χρήματος (Λιβυκού), το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε να παγώσει, με άμεση ισχύ, όλα τα πιθανά περιουσιακά στοιχεία του Μουάμαρ Καντάφι και του περιβάλλοντός του στην Ελβετία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε