Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Διεθνής κατακραυγή και καταδίκη της εκτέλεσης μελών ΜΚΟ

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζεται η εν ψυχρώ εκτέλεση από μαχητές Ταλιμπάν οκτώ Ευρωπαίων πολιτών, μελών μη κυβερνητικής οργάνωσης.

“Αποτρόπαια και δειλή πράξη” χαρακτήρισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών την εκτέλεση της βρετανίδας γιατρού και άλλων 8 μελών Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στο βόρειο Αφγανιστάν.

“Δολοφονήθηκε με πολλά άλλα μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης. Πρόκειται για μία αποτρόπαια και δειλή πράξη που έρχεται σε αντίθεση προς τα συμφέροντα των Αφγανών, που εξαρτώνται από τις υπηρεσίες, τις οποίες εκείνη συνέβαλε με τόσο θάρρος να προσφερθούν”, τονίζει στο ανακοινωθέν του ο υπουργός που εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην οικογένεια και τους φίλους της γιατρού Κάρεν Γού.

Είναι μία “επονείδιστη” πράξη την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες “καταδικάζουν με τους πιο ισχυρούς όρους”, δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

“Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν περήφανα την ευθύνη γι’ αυτήν την επονείδιστη πράξη σκόπιμης βίας. Έχουμε συγκλονιστεί από την απώλεια αυτών των ηρωικών και γενναιόδωρων ανθρώπων. Καταδικάζουμε με τους πιο ισχυρούς όρους αυτήν την απερίσκεπτη πράξη”, αναφέρει η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δήλωσή της για το τραγικό περιστατικό.

“Καταδικάζουμε επίσης την χοντροειδή προσπάθεια των Ταλιμπάν προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα να προφέρουν ανακριβείς κατηγορίες για τις δραστηριότητές τους στο Αφγανιστάν”, προσθέτει.

Οκτώ μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης -έξι Αμερικανοί, μία Βρετανίδα και μία Γερμανίδα-εκτελέσθηκαν με πυρά στην επαρχία Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, περιοχή η οποία θεωρείται σχετικώς ήρεμη. Οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν πως εκτέλεσαν τα θύματά τους γιατί ήταν «χριστιανοί» και «κατάσκοποι των Αμερικανών».

Η διεθνής χριστιανική οργάνωση παροχής βοήθειας στην οποία άνηκαν πάντως αρνήθηκαν τις κατηγορίες των Ταλιμπάν ότι έκαναν προσηλυτισμό.

«Η κατηγορία είναι παντελώς αβάσιμη, δεν είχαν μαζί τους καμία Βίβλο εκτός ίσως από την προσωπική Βίβλο του καθενός. Ως οργάνωση δεν έχουμε καμία σχέση με προσηλυτισμό», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΑΜ, Ντερκ Φρανς.

Η IAM δηλώνει πως είναι μία «φιλανθρωπική, μη κερδοσκοπική χριστιανική οργάνωση», η οποία εργάζεται στο Αφγανιστάν από το 1966 υπό πολλούς διαφορετικούς κυβερνήτες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε