Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Διευκρινήσεις από τις ΗΠΑ ζητά ο Παλαιστίνιος πρόεδρος

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε από την Ουάσινγκτον “διευκρινίσεις” για τα επίμαχα ζητήματα του εβραϊκού εποικισμού και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προτούν επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ.

“Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν διευκρινίσεις στην αμερικανική θέση για έναν ορισμένο αριθμό προβλημάτων, ιδιαίτερα εκείνων που θα επέτρεπαν να περάσουμε σε συνομιλίες για μία τελική διευθέτηση”, εξήγησε ένας από τους ηγέτες της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), έπειτα από τη συνάντηση με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο, Τζόρτζ Μίτσελ, ο οποίος έγινε δεκτός στη Ραμάλα από τον πρόεδρο Αμπάς.

“Αυτή η συνάντηση των τριών ωρών ήταν οπωσδήποτε σημαντική αλλά υπάρχουν πολλά ερωτήματα, πρώτα απ΄όλα οι οικισμοί και η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ, που απαιτούν περισσότερη διασαφήνιση και εξέταση από την πλευρά των Αμερικανών”, διευκρίνισε ο Ράμπο.

Από την πλευρά του, ο Μίτσελ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Αμπάς και το βασικό παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Έρεκατ “πολύ παραγωγική”.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ‘Αστον, άρχισε τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ στη Δυτική Όχθη, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας αύριο Κυριακή.

Η ‘Αστον θα επισκεφθεί μια θερινή κατασκήνωση και ένα σχολείο που λειτουργούν υπό την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες του ΟΗΕ. Η υπηρεσία αυτή θα ενισχυθεί με πρόσθετο ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, τον υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου αργά την Κυριακή.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ο Λίμπερμαν είναι έτοιμος να προτείνει στην ‘Αστον, η διεθνής κοινότητα να αναλάβει τον έλεγχο των επιθεωρήσεων ασφαλείας στα αγαθά και τα πρόσωπα που εισέρχονται στη Γάζα δια ξηράς και θαλάσσης.

Η ‘Αστον θα επισκεφθεί εκ νέου τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη τη Δευτέρα για συνομιλίες με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε