Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Δικαστικό θρίλερ στην Τουρκία

Μεγαλώνει η πολιτική κρίση στην Τουρκία ενώ πολλά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «σκάνδαλο». Ένταση μεταξύ Κούρδων και τούρκων αστυνομικών. Ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες.

Κλιµακώνεται η πολιτική κρίση στην Τουρκία παρά την υποχώρηση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) και την απόφασή της να επαναξιολογήσει την ακύρωση των υποψηφιοτήτων δώδεκα Κούρδων για τις εκλογές της 12ης Ιουνίου.
 
Η τουρκική αστυνοµία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών στη Νοτιοανατολική Τουρκία µε αποτέλεσµα να σκοτώσει έναν και να τραυµατίσει άλλους τρεις, εξαγριώνοντας έτσι ακόµη περισσότερο τους Κούρδους.
 
Τα χθεσινά βίαια επεισόδια στη Νοτιοανατολική Τουρκία, τα οποία ξέσπασαν έπειτα από την απαγορευτική απόφαση του YSK, έκαναν τον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόµµατος Ντεµιρτάς να αρνηθεί συνάντησή του µε τον τούρκο πρόεδρο Αµπντουλάχ Γκιουλ χθες αργά το απόγευµα. Ο τούρκος πρόεδρος ανέλαβε πρωτοβουλία για επίλυση της κρίσης που προκλήθηκε έπειτα από την απόφαση του YSK το βράδυ της ∆ευτέρας να ακυρώσει τις υποψηφιότητες Κούρδων µε το δικαιολογητικό ότι υπήρχαν προηγούµενες δικαστικές αποφάσεις εναντίον τους.
 
Τελικά έπειτα από τις µεγάλες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το YSK ανακοίνωσε πως θα δεχόταν τις υποψηφιότητες αν οι δώδεκα Κούρδοι προσκόµιζαν δικαστικά έγγραφα αποκατάστασης των πολιτικών τους δικαιωµάτων. «Η δήλωση του YSK µας καθησύχασε. Νοµίζω ότι αυτά τα προβλήµατα της Τουρκίας θα επιλυθούν», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μεχµέτ Αλί Σαχίν έπειτα από συνάντησή του µε τον πρόεδρο Γκιουλ.
 
Το φιλοκουρδικό κόµµα BDP, παρ’ όλο που αρχικά είχε απειλήσει να µποϊκοτάρει τις εκλογές, τελικά άρχισε έναν αγώνα µε τον χρόνο για να προλάβει την προθεσµία που έδωσε µέχρι χθες το απόγευµατο YSK για την προσκόµιση των δικαστικών εγγράφων. Τέσσερις υποψήφιοι πρόλαβαν την προθεσµία. Η Σεµπαχάτ Τουντζέλ ήταν η πρώτη που ξεκαθάρισε όσον αφορά το ζήτηµα, επειδή το δικαστήριο µείωσε ξαφνικά την ποινή της από ενάµιση χρόνο σε έξι µήνες, κάτι που σηµαίνει ότι µε βάση τον νέο ποινικό κώδικα δεν χάνει τα πολιτικά της δικαιώµατα. Η Γκιουλτάν Κισανάκ κατάφερε επίσης να πάρει χθες το σχετικό έγγραφο από το δικαστήριο.
 
Το παράδοξο ήταν για τη Λεϊλά Ζανά και τον Χατίπ Ντιτζλέ, οι οποίοι το είχαν ζητήσει παλαιότερα από το δικαστήριο και η απάντηση που πήραν ήταν πως πλέον δεν χρειάζεται µε βάση τον νέο ποινικό κώδικα, ο οποίος προβλέπει ότι µόλις λήξει η ποινή αποκαθίστανται και τα πολιτικά δικαιώµατα. «Τι να κάνουµε;
 
Η Επιτροπή µας το ζητάει, το δικαστήριο µας λέει δεν χρειάζεται…», δήλωσε η δικηγόρος των δύο υποψηφίων. Τελικά κατάφεραν να πάρουν βεβαίωση από το δικαστήριο ότι διατηρούν τα πολιτικά τους δικαιώµατα. Παραµένει ωστόσο αναπάντητο το ερώτηµα γιατί το YSK ζητάει τα δικαστικά έγγραφα µε βάση τον παλαιότερο ποινικό κώδικα αντί να εφαρµόσει τον καινούργιο. «Η υπόθεση µετατρέπεται σε σκάνδαλο», σχολίαζαν κάποια µέσα ενηµέρωσης χθες.
 
Τώρα η µπάλα είναι στο γήπεδο του YSK, το οποίο συνέρχεται σήµερα για να αξιολογήσει τα νέα δεδοµένα και να αποφασίσει. Ο αντιπρόεδρος του YSK Κιρντάρ Οζσοϊλού εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι η αξιολόγηση θα γίνει στο πλαίσιο των δηµοκρατικών δικαιωµάτων και της ελευθερίας.
 
Αντιδράσεις υπήρξαν χθες και από τα κόµµατατης αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόµµατος Ντεβλέτ Μπαχτσελί επέκρινε έντονα τις διαδηλώσεις των Κούρδων λέγοντας ότι αποτελούν πρόβα επανάστασης, η οποία προκαλεί το κράτος. Ο ηγέτης του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου αντέδρασε στις επικρίσεις του κυβερνώντος κόµµατος AKP, το οποίο είχε χαρακτηρίσει δηµαγωγία την πρότασή του για µείωση του εκλογικού ορίου του10% ως λύση στο πρόβληµα. «Οταν σώσαµε τον Ερντογάν και τον πήραµε στη Βουλή, κάναµε δηµαγωγία; Ο,τι κάναµε τότε κάνουµε και τώρα», είπε ο Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου. Το φιλοκουρδικό κόµµα κατηγορεί το AKP ότι βρίσκεται πίσω από την απόφαση του YSK ενώ το κυβερνών κόµµα αρνείται τις κατηγορίες.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε