Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Δικάζουν σεισμολόγους για την τραγωδία της Άκουιλα

Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, γιατί υποτίμησαν τον κίνδυνο του σεισμού στην Άκουιλα, αντιμετωπίζουν έξι επιστήμονες και ένας πρώην κρατικός αξιωματούχος.

Η δίκη τους ξεκίνησε την Τρίτη, με τις οικογένειες των θυμάτων και άλλους ενάγοντες να ζητούν 50 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις.

“Ζητούμε απλώς δικαιοσύνη, την εφαρμογή των κανόνων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας της Άκουιλα Αλφρέντο Ροσίνι, μπαίνοντας στο δικαστήριο.

Από τους επτά κατηγορουμένους, ο μόνος που ήταν παρών στο δικαστήριο ήταν ο Μπερνάρντο Ντε Μπερναρντίνις, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Η δίκη έχει στόχο τα μέλη της Επιτροπής για τους Μεγάλους Κινδύνους, τα οποία συνεδρίασαν στις 31 Μαρτίου 2009 στην Άκουιλα, έξι ημέρες πριν από το σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους.

Η δικαιοσύνη τους κατηγορεί ότι έδωσαν υπερβολικά καθησυχαστικές πληροφορίες στον πληθυσμό, ο οποίος θα μπορούσε να είχε λάβει μέτρα για να προστατευθεί, αν ήταν σωστά ενημερωμένος.

Μεταξύ των επτά κατηγορουμένων περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα της επιστήμης στην Ιταλία, όπως ο καθηγητής Έντσο Μπόσκι, μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), ή ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Γένοβας Κλάουντιο Έβα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της 31ης Μαρτίου, η Επιτροπή έπρεπε να αναλύσει μια σειρά σεισμικών δονήσεων που είχαν σημειωθεί στην Άκουιλα κατά τους μήνες που προηγήθηκαν του σεισμού και να παράσχει πληροφορίες στις τοπικές αρχές, οι οποίες είναι οι μόνες αρμόδιες να λάβουν ενδεχομένως μέτρα.

Η Επιτροπή είχε ανακοινώσει στο τέλος της συνεδρίασης πως δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί αν θα γινόταν ή όχι ισχυρότερος σεισμός, όμως είχε συστήσει να εφαρμόζονται αυστηρότερα τα αντισεισμικά μέτρα, κυρίως στην κατασκευή πολυκατοικιών.


Στις 6 Απριλίου 2009, στις 03:32 το πρωί, ένας σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην Άκουιλα και σε πολλά γύρω χωριά, στοιχίζοντας τη ζωή σε 309 ανθρώπους και αφήνοντας άστεγους 80.000.


ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πορεία μνήμης για τη Λ’ Άκουϊλα – 20.000 πολίτες ζητούν την καθημερινότητά τους πίσω

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε