Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Δημοψήφισμα στην Καταλονία: Τετέλεσται;

δημοψήφισμα στην Καταλονία
Φωτογραφία: Reuters

Το δημοψήφισμα στην Καταλονία κρέμεται από μια… κλωστή. Και πλέον αυτό το παραδέχεται ακόμη και η αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας…

Η αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας έκανε σήμερα μια δύκολη, επίπονη παραδοχή: Ότι η μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε χθες στην περιφέρεια, «αλλοίωσε» τη διοργάνωση για το δημοψήφισμα στην Καταλονία σχετικά με την αυτοδιάθεση. Αυτό έχει οριστεί για την 1η Οκτωβρίου και έχει απαγορευθεί από τη δικαιοσύνη…

Δημοψήφισμα στην Καταλονία… γιοκ;

«Είναι φανερό πως οι κανόνες του παιγνιδιού αλλοιώθηκαν». Αυτό δήλωσε σήμερα στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας.

Και αναφέρονταν φυσικά στην τεράστια αστυνομική επιχείρηση, η οποία “έδωσε” εικόνες σαν κι αυτές…

δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονία

δημοψήφισμα

Καταλονία

Η ισπανική Πολιτοφυλακή έθεσε χθες υπό κράτηση 14 υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Καταλονίας. Μιας περιφέρειας 7,5 εκατ. κατοίκων που είναι όλο και πιο διχασμένη: Ανάμεσα σε υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και σ’ εκείνους που υποστηρίζουν την παραμονή της στους κόλπους της Ισπανίας.

Στον κατάλογο περιλαμβάνεται ο Ζοζέπ Μαρία Ζοβέ. Είναι το δεξί χέρι του Οριόλ Ζουνκέρας, αρχηγού του κόμματος ERC, που ανήκει στην αντιμοναρχική αριστερά της Καταλονίας.

Η επιχείρηση αυτή συνδυάσθηκε με πολλές έρευνες. Ιδιαίτερα σε μια αποθήκη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τη Βαρκελόνη. Εκεί όπου οι δυνάμεις της τάξης κατέσχεσαν σχεδόν 10 εκατομμύρια ψηφοδέλτια.

Προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων αυτονομιστών, κυρίως στη Βαρκελόνη, κατά της «καταπιεστικής» πολιτικής του κεντρικού κράτους.

Η επιχείρηση παρουσιάσθηκε σήμερα από πολλές εφημερίδες ως ένα αποφασιστικό πλήγμα στην επιμελητειακή οργάνωση του δημοψηφίσματος. Ένα δημοψήφισμα που έχει απαγορευθεί από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Το γεγονός ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στις συνθήκες που θα επιθυμούσαμε είναι προφανές, καθώς θα θέλαμε όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς να συλλαμβάνονται». Αυτό δήλωσε ο Ζουκέρας.

«Είναι προφανές ότι ότι δεν είμαστε σε θέση να ψηφίσουμε όπως συνήθως», πρόσθεσε. Όλα αυτά ενώ εδώ και μήνες η αυτονομιστική κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως έχει κάνει τα πάντα ώστε η ψηφοφορία αυτή να είναι αξιόπιστη και να μπορέσει να αναγνωριστεί.

“Θα κάνουμε τα πάντα για να γίνει το δημοψήφισμα στην Καταλονία”

Όμως, πρόσθεσε δεσμευμόμενος να κάνει τα πάντα ώστε η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου, το εξής: «Είμαι πεπεισμένος πως μια πλειοψηφία των κατοικων αυτή της χώρας (Καταλονία) θέλουν να ψηφίσουν».

Πράγματι οι Καταλανοί υποστηρίζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% την ιδέα να διοργανωθεί ένα κανονικό δημοψήφισμα. Διοργάνωση, όμως, με τη συμφωνία της κεντρικής κυβέρνησης. Κι αυτό για να διαπιστωθεί αν μια πλειοψηφία του πληθυσμού θέλει την ανεξαρτησία.

Όμως ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, το επαναλαμβάνει από το 2012: Δεν μπορεί να διαπραγματευθεί μια τέτοια «παράνομη» ψηφοφορία και ότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις