Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δημόσιο ταμείο για πληρωμή αποζημιώσεων σε απολυμένους όταν αδυνατεί να πληρώσει η εταιρεία!

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις την προηγούμενη εβδομάδα στην Μαδρίτη. ΦΩΤΟ REUTERS
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις την προηγούμενη εβδομάδα στην Μαδρίτη. ΦΩΤΟ REUTERS
Ένα δημόσιο ταμείο για την καταβολή αποζημιώσεων στους απολυμένους όταν η επιχείρηση όπου απασχολούνταν δεν δύναται, ενδέχεται να περιλαμβάνει το σχέδιο μεταρρύθμισης της εργασίας στην Ισπανία.

 

Η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας στην Ισπανία, που έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας προσλήψεων και απολύσεων, ενδέχεται να συμπεριλάβει και τη δημιουργία ενός δημόσιου ταμείου για την ενίσχυση των προβληματικών επιχειρήσεων αναφορικά με την καταβολή αποζημιώσεων στους απολυμένους υπαλλήλους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
 
Το προτεινόμενο ταμείο εγγύησης των απαιτήσεων από μισθωτή εργασία (Fogasa) θα καλύπτει οκτώ ημερομίσθια σε αποζημίωση προς τον απολυμένο αν μία εταιρία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, είπε χθες Πέμπτη σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ο υπουργός Εργασίας Θελεστίνο Κορμπάτσο.
 
“Είναι διαφορετικό όταν μία εταιρία χρησιμοποιεί ένα μηχανισμό γιατί δεν έχει επιλογή, από το όταν το θέλει…αυτό το κόστος μπορεί να περιλαμβάνει την καταβολή οκτώ ημερομισθίων”, είπε ο Κορμπάτσο.
 
Ο υπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση αυτού του ταμείου.
 
Οι συνομιλίες μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης, των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων, για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, κατέληξαν χθες σε αδιέξοδο, αλλά η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση ως τις 16 Ιουνίου το αργότερο.
 
Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Χοσέ Λουίς Θαπατέρο θα χρειαστεί τη στήριξη άλλων πολιτικών κομμάτων για να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση.
 
Η μεταρρύθμιση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να συμβάλει στην ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας και την αποτροπή μιας κρίσης ελληνικού τύπου στη χώρα της Ιβηρικής. Στα μέτρα περιλαμβάνονται η μείωση του κόστους των απολύσεων, από τα υψηλότερα στον κόσμο, η διευκόλυνση των προσλήψεων και η ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, σε μια χώρα όπου το ποσοστό της ανεργίας υπερβαίνει το 20%.
 
Ποσοστό υψηλότερο του 40% των Ισπανών κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι.
 
Ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει στα πολιτικά κόμματα τις κυβερνητικές προτάσεις, για τις οποίες απαιτείται κοινοβουλευτική στήριξη, αλλά και η στήριξη των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων προτού καταρτιστεί το τελικό σχέδιο πρότασης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε