Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Δημοσιογράφος παραδέχθηκε λογοκλοπή

Δημοσιογράφος παραδέχθηκε λογοκλοπή

Το CNN και το περιοδικό Time ανέστειλαν τη συνεργασία τους με τον δημοσιογράφο Φαρίντ Ζακαρία.

Ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου CNN και συνεργάτης του περιοδικού Time Φαρίντ Ζακαρία τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τους εργοδότες του χθες, αφού παραδέχθηκε ότι αντέγραψε μέρος μιας στήλης που είχε δημοσιευθεί πρόσφατα σχετικά με το ζήτημα του ελέγχου των όπλων.

Το Τάιμ ανέφερε ότι θέτει σε διαθεσιμότητα τον Ζακαρία για έναν μήνα «ενώ εκκρεμεί περαιτέρω εξέταση» του ζητήματος. Το CNN ανέφερε ότι επίσης ανέστειλε τη συνεργασία μαζί του για το ίδιο δημοσιογραφικό ολίσθημα, χωρίς να ανακοινώσει κάποιο χρονικό περιθώριο.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε αφού ο Ζακαρία ζήτησε δημόσια συγγνώμη διότι αντέγραψε, χωρίς να το επικαλεστεί, ένα πρόσφατο άρθρο του περιοδικού New Yorker σχετικά με το ζήτημα του ελέγχου της οπλοκατοχής.

«Οι συντάκτες που καλύπτουν τα ΜΜΕ επισήμαναν ότι παράγραφοι της στήλης μου στο Τάιμ αυτή την εβδομάδα έχουν μεγάλες ομοιότητες με παραγράφους της πραγματείας της Τζιλ Λεπόρ στο τεύχος της 23ης Απριλίου του Νιου Γιόρκερ. Έχουν δίκιο. Έκανα ένα φρικτό λάθος», έγραψε ο Ζακαρία.

«Είναι ένα σοβαρό ολίσθημα για το οποίο η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μου», πρόσθεσε.

Ο Άλι Ζελένκο, εκπρόσωπος του Τάιμ, είπε πως η διεύθυνση του περιοδικού δέχθηκε τη συγγνώμη του αλλά αισθάνθηκε ότι έπρεπε να υπάρξουν κυρώσεις διότι ο Ζακαρία παραβίασε τους κανόνες για τους σχολιαστές που συνεισφέρουν κείμενα στο έντυπο. «Το έργο τους δεν πρέπει να είναι μόνο βασισμένο σε γεγονότα αλλά κι αυθεντικό· οι απόψεις τους δεν πρέπει να είναι απλώς δικές τους, πρέπει να εκφράζονται και με τις δικές τους λέξεις», εξήγησε ο Ζελένκο.

Το CNN ανέφερε ότι ο λόγος που ανέστειλε τη συνεργασία του με τον Ζακαρία οφείλεται στο ότι έγραψε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό του στο CNN.com που ήταν παρόμοια με εκείνη στο Τάιμ και περιείχε «παρομοίως αποσπάσματα (κειμένων άλλων) που δεν αποδίδονταν (στους συγγραφείς τους)».

Ο Ζακαρία, γεννημένος στην Ινδία, σπούδασε στο Γέιλ και στο Χάρβαρντ, υπήρξε διευθυντής του περιοδικού Foreign Affairs και κατόπιν αρχισυντάκτης του Newsweek International για δέκα χρόνια πριν μετακινηθεί στο CNN το 2010.

Διαβάστε
Ποιος Τούρκος αστέρας της τηλεόρασης έφτασε σήμερα στη Μυτιλήνη;

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε