Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Δίωξη σε κανάλι και δημοσιογράφο για προσβολή του Αιγύπτιου προέδρου

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι. ΦΩΤΟ REUTERS

Η γενική εισαγγελία της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι άσκησε δίωξη εναντίον του ιδιοκτήτη ενός ιδιωτικού καναλιού και του αρχισυντάκτη μίας ανεξάρτητης εφημερίδας για προσβολή του προέδρου Μοχάμεντ Mόρσι.

Ο Τάουφικ Οκάσα, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Αl Faraïn (“Οι Φαραώ”), που είναι πολύ εχθρικός προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο Μόρσι, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο, κατηγορείται για “προτροπή σε φόνο” του αρχηγού του κράτους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Άντελ Σάιντ.

Ο Ισλάμ Αφίφι, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Αl Dostour, κατηγορείται για δημοσίευση “ψευδών πληροφοριών και φημών” οι οποίες πλήττουν τον αρχηγό του κράτους και θα μπορούσαν να “βλάψουν το δημόσιο συμφέρον και να αποσταθεροποιήσουν” την Αίγυπτο.
Οι δύο άνδρες, εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί πολλές μηνύσεις, θα πρέπει να εμφανιστούν ενώπιον Ποινικού Δικαστηρίου στο Κάιρο, σύμφωνα με τον Σάιντ. Ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας είπε ότι στην έρευνα συγκεντρώθηκαν “αποδείξεις που επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα” των δύο ανδρών.

Την Κυριακή, η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι τους έχει εντάξει στον κατάλογο των προσώπων που απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Ο Αl Faraïn δέχτηκε πλήγμα πριν από λίγες μέρες με αναστολή λειτουργίας ενός μηνός και θα μπορούσε να κλείσει οριστικά αφότου ο ιδιοκτήτης του, που παρουσιάζει μια εκπομπή, κατηγορήθηκε για “υποκίνηση σε δολοφονία του Προέδρου Μόρσι και ανατροπή της εξουσίας”.
Το Σάββατο, η δικαιοσύνη ζήτησε επίσης να κατασχεθούν φύλλα της εφημερίδα Al Dostour.
“Πιστεύω ότι αυτό δείχνει ότι η αδελφότητα (Μουσουλμανική Αδελφότητα) δεν ανέχεται να της αντιτίθενται”, δήλωσε ο Αφίφι. Η υπόθεση αυτή “αποτελεί κίνδυνο για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου”, πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε