Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Διορία 72 ωρών στον Καντάφι: «Φύγε και δε θα δικαστείς»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αν συμφωνήσει να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα, η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να επιδιώξει τη προσαγωγή του σε δίκη. Οι βομβαρδισμοί, όμως, στη Ρας Λανούφ μαίνονται.

«Αν φύγει από τη Λιβύη αμέσως, μέσα στις επόμενες 72 ώρες και σταματήσει τους βομβαρδισμούς, εμείς ως Λίβυοι δεν θα επιδιώξουμε την δικαστική του δίωξη», δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Καντάφι, ο οποίος έχει συνταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς

Ξεκαθάρισε ότι το τελεσίγραφο δεν πρόκειται να παραταθεί. Είτε ο Καντάφι εγκαταλείπει τη χώρα εντός 72 ωρών είτε ο εμφύλιος συνεχίζεται μέχρι τελικής πτώσης.

Την ίδια ώρα, δύο ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Τρίπολη. Πρόκειται για τον στρατηγό Μουστάφα αλ Χαρούμπι, μέλος του Συμβουλίου της Επανάστασης της Λιβύης και τον υπουργό Άμυνας Αμπού Μπακρ Γιούνις.

Αμφότεροι έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό διότι «απέρριψαν τις επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα εναντίον του λαού», δήλωσε κυβερνητική πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και γιατρών
Η κατάσταση στη Λιβύη είναι τεταμένη και για τους ξένους που βρίσκονται στη χώρα. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως μέλος της Επαναστατικής Φρουράς του Καντάφι πέταξε χειροβομβίδα στο παράθυρο του ξενοδοχείου Ouzo στη Βεγγάζη, όπου διαμένουν ξένοι δημοσιογράφοι. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν αναφερθεί νεκροί ή τραυματίες.

Δεύτερο περιστατικό και πάλι στη Βεγγάζη, όπου Ιορδανός γιατρός που φέρεται να εργάζεται για τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF) απήχθη υπό την απειλή όπλου από το ίδιο ξενοδοχείο. «Μπήκαν στο δωμάτιό μας. Μας χτύπησαν. Ήταν οπλισμένοι και μας είπαν “ελάτε μαζί μας”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάι Σάλαμ, συνάδελφος του γιατρού που βρισκόταν μαζί του στο ξενοδοχείο.

Υπάλληλος του ξενοδοχείου δήλωσε ότι Λίβυοι στρατιώτες που έχουν συνταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς του είπαν ότι θέλουν να ανακρίνουν τον γιατρό. Πάντως η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα διέψευσε σήμερα ότι ο γιατρός από την Ιορδανία είναι μέλος της.

Ο Καντάφι ζητά διεθνή έρευνα από την Ε.Ε. – Νέες κυρώσεις αποφάσισαν οι 27
Σε μια κίνηση (διπλωματικής) αντεπίθεσης, η κυβέρνηση της Λιβύης ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θέλει να διεξαχθεί άμεσα διεθνής έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Άχμεντ Τζαρόντ, υπεύθυνος για τις υποθέσεις της ΕΕ στο λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών, πρότεινε τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας στον επικεφαλής της διεύθυνσης διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ Αγκοστίνο Μιότσο. Ζήτησε δε να πραγματοποιηθεί μια αξιολόγηση της κατάστασης από τον ΟΗΕ και μια από την ΕΕ.

Σύμφωνα με αξιωματούχος της ΕΕ η ιδέα για μια ανεξάρτητη έρευνα υποστηρίζεται από διπλωμάτες οκτώ χωρών της ΕΕ που διατηρούν πρεσβείες στην Τρίπολη –Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα και Ρουμανία.

Την ίδια στιγμή, οι 27 αποφάσισαν, σύμφωνα με διπλωμάτες, να επιβάλλουν νέες κυρώσεις εναντίον της Λιβύης, με στόχο κυρίως το κρατικό επενδυτικό ταμείου της χώρας Libyan Investment Authority (LIA).

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί επίσημα από τις κυβερνήσεις των 27 προκειμένου να ισχύσει μέχρι την έκτακτη σύνοδο των επικεφαλής των κυβερνήσεων που αναμένεται να διεξαχθεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Οι νέες κυρώσεις αφορούν κυρίως τα περιουσιακά στοιχεία του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Λιβύης, το οποίο διαχειρίζεται τα έσοδα από το λιβυκό πετρέλαιο και έχει μετοχές σε πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες, ανάμεσά τους η ιταλική τράπεζα UniCredit, ο ιταλικός όμιλος αεροναυπηγικής και άμυνας Finmeccanica και ο βρετανικός εκδοτικός οίκος Pearson.

Διαβάστε επίσης
Ο Καντάφι διαψεύδει τις επαφές και βομβαρδίζει Ρας Λανούφ και Ζαουίγια 
Τελειώνουν τα αποθέματα πετρελαίου στην Λιβύη
Οι εξεγερμένοι “απέρριψαν” την προσφορά του Καντάφι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε