Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Διχασμένο το Μαυροβούνιο για την υποψηφιότητα του Βουγιάνοβιτς στις εκλογές

Διχασμένο το Μαυροβούνιο για την υποψηφιότητα του Βουγιάνοβιτς στις εκλογές

Ο νυν πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, θα είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), διεκδικώντας ακόμα μια προεδρική θητεία στις εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 7 Απριλίου.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από την κεντρική επιτροπή του κόμματος, όπως δήλωσε ο αρχηγός του DPS και πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

“Ο κ. Βουγιάνοβιτς επιτέλεσε με μέγιστη υπευθυνότητα το έργο του” τόνισε ο κ. Τζουκάνοβιτς σημειώνοντας ότι το DPS θεωρεί ότι δεν υπάρχουν συνταγματικά εμπόδια για μία ακόμη προεδρική θητεία του κ. Βουγιάνοβιτς. “Θέση μας είναι ότι ο κ. Βουγιάνοβιτς έχει δικαίωμα για μία ακόμη θητεία. Δεν το ελέγξαμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά εφ’ όσον κάποιος υποβάλει ένσταση θα ακούσουμε και αυτήν την άποψη” υπογράμμισε ο κ. Τζουκάνοβιτς.

Ωστόσο, στο Μαυροβούνιο διίστανται οι απόψεις για το αν ο κ. Βουγιάνοβιτς μπορεί να διεκδικήσει μία ακόμη προεδρική θητεία, επειδή έχει εκλεγεί δύο φορές πρόεδρος, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες αν μπορεί να ληφθεί υπόψη η πρώτη θητεία με δεδομένο ότι τότε το Μαυροβούνιο δεν ήταν ανεξάρτητο κράτος.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μαυροβουνίου υποστηρίζει ότι ο κ. Βουγιάνοβιτς δεν έχει νομικό δικαίωμα για μία ακόμη προεδρική θητεία.

Ο πρόεδρος του SDP και πρόεδρος της Βουλής, Ράνκο Κριβοκάπιτς δήλωσε νωρίτερα ότι το κόμμα δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Βουγιάνοβιτς και ανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο σε περίπτωση που η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή επικυρώσει την υποψηφιότητα του νυν προέδρου της χώρας.

“Γνωρίζουμε τις διαφωνίες που προέκυψαν με τον εταίρο μας στον κυβερνητικό συνασπισμό γύρω από την υποψηφιότητα του κ. Βουγιάνοβιτς. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στο SPD ότι δεν υπάρχει λόγος να υιοθετήσει τέτοια στάση” είπε ο κ. Τζουκάνοβιτς.

Ο Βουγιάνοβιτς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα νικήσει στις επικείμενες προεδρικές εκλογές με τη στήριξη του DPS και των κομμάτων των μειονοτήτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Την υποψηφιότητά τους στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου έχουν ανακοινώσει επίσης ο αρχηγός του Δημοκρατικού Μετώπου, Μίοντραγκ Λέκιτς και ο αρχηγός του κόμματος Δίκαιο Μαυροβούνιο, Ράντε Μπόγιοβιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε