Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

ΔΝΤ: Η Ιρλανδία πρέπει να καταβάλει νέες δύσκολες προσπάθειες

ΔΝΤ: Η Ιρλανδία πρέπει να καταβάλει νέες δύσκολες προσπάθειες

Η Ιρλανδία, που λαμβάνει διεθνή οικονομική βοήθεια από το 2010, έχει επανέλθει στην ανάπτυξη, όμως πρέπει να καταβάλει ακόμη «δύσκολες προσπάθειες» μειώνοντας τις δαπάνες της, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της χώρας.

«Η οικονομία έχει αρχίσει να παρουσιάζει και πάλι σημάδια μέτριας ανάπτυξης, όμως οι κίνδυνοι επιδείνωσης παραμένουν αυξημένοι και απαιτούνται νέες και δύσκολες προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάκαμψης», αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις του για ανάκαμψη στην Ιρλανδία το 2012, από 0,5% σε 0,4%, και κυρίως για το 2013, από 1,9% στο 1,4%.

Εξαιτίας του τραπεζικού της τομέα, η Ιρλανδία είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 8% από το 2008 ως το 2010 και τελικά στο τέλος του 2010 αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ. Στη χώρα δόθηκε δάνειο ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα σκληρά οικονομικά μέτρα.

Επισημαίνοντας ότι η Ιρλανδία σημείωσε ανάπτυξη το 2011 (1,4%), το Ταμείο χαιρέτισε «τη σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει ήδη επιτευχθεί», όμως ζήτησε «πιο στοχευμένα» μέτρα εξοικονόμησης, κυρίως όσον αφορά τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου η χώρα να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% το 2015.

Το ΔΝΤ ζητά «βαθιές μεταρρυθμίσεις» στις κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες μεσοπρόθεσμα, «κυρίως στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης».

Εξάλλου δεν αποκλείονται νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνει το Ταμείο, που έχει ήδη εγκρίνει την αποδέσμευση της νέας δόσης ύψους 920 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δουβλίνο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε