Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Δολοφονία δημοσιογράφου των Panama Papers: Διαδηλώσεις με ντομάτες

Μάλτα

Χιλιάδες Μαλτέζοι κατέβηκαν σήμερα (22.10.2017) στους δρόμους για να διακηρύξουν την επιθυμία τους για ενότητα μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου και μπλόγκερ κατά της διαφθοράς Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.

Στο τέλος της διαδήλωσης στους δρόμους της Βαλέτα, η πρόεδρος της Μάλτας Μαρί-Λουίζ Κολέιρο Πρέκα δέχθηκε τους οργανωτές, οι οποίοι επρόκειτο να της επιδώσουν κείμενο που παρουσιάζει τις ανησυχίες και τα αιτήματά τους. Μεταξύ των αιτημάτων τους, οι παραιτήσεις του επιτρόπου υπεύθυνου για την αστυνομία και του γενικού εισαγγελέα.

Μάλτα Μάλτα

«Ζητώ από την πρόεδρο να κάνει χρήση των εξουσιών της για να μας βγάλει από την κρίση αυτή», δήλωσε κατά την ομιλία του ένας από τους οργανωτές.

«Θέλουμε τη δικαιοσύνη, ζούμε μία θεσμική κρίση, η χώρα φοβάται, η Μάλτα βρίσκεται υπό το κράτος τυράννων που κάνουν ό,τι θέλουν», είπε.

Μάλτα Μάλτα

«Η Ντάφνι δεν σκοτώθηκε επειδή έλεγε ψέματα. Δεν σκοτώθηκε επειδή πρόσβαλε κάποιον με τα λόγια της. Σκοτώθηκε επειδή είχε ανακαλύψει το κακό που έχει αποδυναμώσει τη χώρα όπου κυριαρχεί η πλεονεξία και όπου η δικαιοσύνη έχει δώσει τη θέση της στην επιθυμία για χρήματα με κάθε τίμημα».

Οι διαδηλωτές προέρχονταν από την κοινωνία των πολιτών και οι οργανωτές είχαν περάσει το μήνυμα να κρατούν μία σημαία της Μάλτας και κανένα σύμβολο πολιτικήςταυτότητας, ενώ απαγορεύθηκε σε πολιτικούς να πάρουν τον λόγο.

Μάλτα Μάλτα

«Οι δημοσιογράφοι δεν θα σιωπήσουν», «Δεν φοβόμαστε» ή ακόμη «Υπάρχουν απατεώνες παντού» έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στην κεντρική πύλη της πρωτεύουσας.

«Οι αρχές έχουν αίμα στα χέρια, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε μία χώρα σαν αυτή. Είμαστε οργισμένοι με αυτό που συνέβη στη Ντάφνι, αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε», δήλωσε η Φρανσέσκα Ακιλίνα, ενώ για τον Μάσιμο Αμπέλα, δεν θα υπάρξει δικαιοσύνη χωρίς παραιτήσεις. «Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη αυτού που συνέβη».

Μάλτα Μάλτα

Ειδικά τη σημερινή ημέρα, όλες οι εφημερίδες της Μάλτας κυκλοφόρησαν με μία πανομοιότυπη πρώτη σελίδα, με το σύνθημα:«Το στυλό πιο δυνατό από τον φόβο».

Μάλτα Μάλτα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις