Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του

Ο Αντελίνου Ράμος, πρόεδρος της ένωσης μικρών αγροτών στη βόρεια πολιτεία Ροντόνια, της περιοχής του Αμαζονίου στη Βραζιλία, δολοφονήθηκε μπροστά στην οικογένειά του την Παρασκευή

εξέλιξη που αυξάνει περαιτέρω τις εντάσεις σε μια περιοχή όπου οι διενέξεις για την γη και τους φυσικούς πόρους έχουν κλιμακωθεί.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βραζιλίας είναι άγνωστο ποιος δολοφόνησε τον Ράμος, ο οποίος ήταν επίσης γνωστός ως Ντίνιου.

Το ανακοινωθέν της Διεύθυνσης αυτής ανέφερε πάντως ότι είχε απειληθεί από ξυλοκόπους.

Ο Ράμος είχε επιζήσει από μια σφαγή που είχε σημειωθεί το 1995, με 13 νεκρούς. Ο θάνατός του σημειώθηκε δύο ημέρες μετά από την δολοφονία ενός συλλέκτη καουτσούκ και γνωστού ακτιβιστή για την προστασία των δασών Ζουάου Κλαούντιου Ριμπέιρου ντα Σίλβα και της συζύγου του Μαρία ντου Εσπίριντου Σάντου στην πολιτεία Πάρα.

Η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ διέταξε να διεξαχθεί έρευνα από τις ομοσπονδιακές αρχές για τις δολοφονίες.

Δεκάδες άνθρωποι δολοφονούνται κάθε χρόνο στη Βραζιλία εξ αιτίας διενέξεων για εκτάσεις γης και φυσικούς πόρους, ειδικά στην τεράστια περιοχή του Αμαζονίου. Από το 2001 οι δολοφονίες στη Ροντόνια είναι τουλάχιστον 71. Ο αριθμός των δραστών των φόνων αυτών που έχουν συλληφθεί, καταδικαστεί και φυλακιστεί είναι πολύ μικρός, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δολοφονίες σημειώνονται μερικές ημέρες μετά την τροποποίηση του νόμου για τη χρήση της γης που πέρασε η κάτω βουλή. Επικριτές της λένε ότι ευνοεί τα συμφέροντα της αγροτοβιομηχανίας και ενδέχεται να πλήξει τις προσπάθειες προστασίας των δασών του Αμαζονίου.

Την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι ανέφεραν μεγάλη αύξηση της αποψίλωσης δασικών εκτάσεων που ίσως πυροδότησε η συζήτηση σχετικά με νόμο ο οποίος παρέχει αμνηστία σε όσους έχουν κατηγορηθεί για παράνομη υλοτομία τα τελευταία χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε