Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Δωρεά 350 εκατ. δολαρίων από το δήμαρχο της Νέας Υόρκης σε πανεπιστήμιο

Δωρεά 350 εκατ. δολαρίων από το δήμαρχο της Νέας Υόρκης σε πανεπιστήμιο

Μια δωρεά-ρεκόρ έκανε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, στο πανεπιστήμιο “Τζον Χόπκινς”, προσφέροντας το ποσό των 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπλούμπεργκ είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον πλανήτη και το ποσό που έχει προσφέρει συνολικά σε αυτό και μόνο το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα φτάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος είχε μόλις αποφοιτήσει από το Τζον Χόπκινς σε ηλικία 22 χρόνων, όταν προσέφερε την πρώτη του δωρεά στο πανεπιστήμιο: ήταν πέντε δολάρια.

Σήμερα, κι ενώ διανύει το 71ο έτος της ηλικίας του, έχει χτίσει μια οικονομική αυτοκρατορία, που τον κατατάσσει στη δέκατη θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων στο κόσμο με την περιουσία του να αποτιμάται στα 25 δισ. δολάρια. Μαζί με την αύξηση της περιουσίας του, ο Αμερικανός μεγιστάνας αύξανε και τις δωρεές του στο Τζον Χόπκινς. Συνήθως ενεργούσε ως κρυφός δωρητής. Αυτήν τη φορά όμως αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ενέργειά του γιατί, όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στους Νιου Γιορκ Τάιμς, ήθελε να δώσει ένα καλό παράδειγμα: «Στην κοινωνία μας διαπιστώνεται μια επικίνδυνη τάση μείωσης της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση. Πρέπει να αντιδράσουμε» σημειώνει.
   
Με τις δωρεές του Μπλούμπεργκ χρηματοδοτείται και το δικαίωμα στις σπουδές: σε αυτόν οφείλεται το 20% των υποτροφιών που λαμβάνουν φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να πληρώσουν τα δίδακτρα.
  
Τα 350 εκατ. δολάρια της δωρεάς θα διατεθούν για την πρόσληψη 50 ερευνητών οι οποίοι θα μελετήσουν τρόπους θωράκισης των μεγαλουπόλεων απέναντι στο σοκ της κλιματικής αλλαγής.

Οι Νιου Γιορκ Τάιμς ανακάλυψαν μόνο μια περίπτωση «ειδικής σχέσης» του πανεπιστημίου με τον βασικό χρηματοδότη του. Όταν προσφέρθηκε μια δωρεά από τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον σεΐχη Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν αλ- Ναχαγιάν, η διοίκηση του πανεπιστημίου ρώτησε τον Μπλούμπεργκ εάν είχε κάποια ένσταση. «Ένας Εβραίος σαν εμένα από τη μια πλευρά κι ένας Άραβας δίπλα. Έτσι θα έπρεπε να λειτουργεί ο κόσμος», ήταν η απάντησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε