Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Δωρεάν η διατριβή του Στίβεν Χόκινγκ και… φρενίτιδα!

Στίβεν Χόκινγκ

Τι γίνεται όταν ο Στίβεν Χόκινγκ αποφασίζει να διαθέσει δωρεάν την διδακτορική του διατριβή από το 1966; Πανικός!

Ο πρωτοπόρος θεωρητικός φυσικός, Στίβεν Χόκινγκ, είναι το… τοτέμ, ο ζωντανός μύθος στον παγκόσμιο χάρτη της φυσικής. Και ο λόγος που… γκρέμισε το διαδίκτυο και το site του πανεπιστημίου Cambridge!

Στίβεν Χόκινγκ Στίβεν Χόκινγκ

Τολμάς να… κατεβάσεις την εργασία του Στίβεν Χόκινγκ;

Ο λόγος; Το ότι η διδακτορική του διατριβή έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά διαθέσιμη μέσω ίντερνετ. Και μάλιστα δωρεάν! Όπως ήταν λογικό, λοιπόν, το ηλεκτρονικό site του Cambridge έγινε… σμπαράλια από την τεράστια, δίχως προηγούμενο ζήτηση!

Το έγγραφο χρονολογείται από το 1966 και αποτελεί φυσικά ένα ανεκτίμητο κειμήλιο. Η διδακτορική του διατριβή ήταν το πρώτο βήμα της ένδοξης καριέρας του στο χώρο της φυσικής και εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφοι και θαυμαστές του θέλησαν να το αποκτήσουν!

Στίβεν Χόκινγκ

“Θέλω να κοιτάτε ψηλά, τα αστέρια και όχι χαμηλά, τα πόδια σας”!

Ο Στίβεν Χόκινγκ θεωρείται πρωτοπόρος κι ένα σπάνιο μυαλό, κυρίως εξαιτίας της δουλειάς του στο ζήτημα της σχετικότητας και των μαύρων τρυπών. Το βιβλίο του “A Brief History of Time”, που εκδόθηκε το 1988 έγινε best seller.

Φυσικά οι υπόλοιπες δουλειές του είναι αρκετές και θεωρούνται ως “διαμάντια” στον χώρο της θεωρητικής φυσικής. Για να φτάσει, όμως, εκεί, έπρεπε να περάσει από το πανεπιστήμιο! Τότε, έγραψε την διδακτορική του διατριβή με τίτλο “Properties of Expanding Universes”. Το ημερολόγιο έδειχνε το έτος 1966 και ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν μόλις 24 ετών. Σύμφωνα με την βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, η -134 σελίδων- εργασία έχει γίνει το πιο περιζήτητο έγγραφο!

Με το να κάνω την διδακτορική μου διατριβή ελεύθερη για “κατέβασμα”, ελπίζω πως θα εμπνεύσω ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να κοιτάξουν ψηλά τα αστέρια και όχι χαμηλά, τα πόδια τους. Να αναρωτηθούν για την θέση μας στον κόσμο και να προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν το σύμπαν“, δήλωσε ο Στίβεν Χόκινγκ.

Για να συνεχίσει: “Οποιοσδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο θα πρέπει να έχει δωρεάν, ανεμπόδιστη πρόσβαση όχι μόνο στην έρευνά μου, αλλά και στην έρευνα οποιουδήποτε λαμπρού μυαλού σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης κατανόησης”.

Ο διάσημος φυσικός τόνισε ακόμη: “Κάθε γενιά στέκεται στους ώμους αυτών που έφυγαν πριν από αυτούς. Όπως ακριβώς έκανα κι εγώ σαν ένας νεαρός διδακτορικός φοιτητής στο Cambridge. Όταν εμπνεύστηκα από την δουλειά του Ισαάκ Νεύτωνα, του Τζέιμς Κλερκ Μάξουελ και του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Είναι υπέροχο που ακούω πόσοι πολλοί άνθρωποι έδειξαν ήδη ενδιαφέρον στο να κατεβάσουν την εργασία μου. Ελπίζω να μην απογοητευτούν τώρα που επιτέλους έχουν πρόσβαση!“.

Στίβεν Χόκινγκ

Πηγή: rt.com
Φωτογραφίες αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις