Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

«Δώρο» Σαρκοζί στον Καντάφι ένα… θωρακισμένο 4Χ4

Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς. Μπορεί να απαντήσει (αν βρεθεί) ο Μουαμάρ Καντάφι…

Μετά τα δημοσιεύματα περί οικονομικής βοήθειας του Συνταγματάρχη στην προεκλογική εκστρατεία του Νικόλα Σαρκοζί, έρχεται ακόμη μια αποκάλυψη να εντείνει όσα ακούγονται για τις καλές σχέσεις Γαλλίας-Λιβύης, πριν το Παρίσι αποφασίσει να ηγηθεί των επιχειρήσεων για την πτώση του Καντάφι.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα Mediapart. η γαλλική εταιρία Amesys (πρώην i2e), πούλησε, το 2008 και με την έγκριση του Γάλλου προέδρου, ένα ειδικό όχημα 4×4 σχεδιασμένο να παρέχει την υψηλότερη δυνατή ασφάλεια στις μετακινήσεις του Μουάμαρ Καντάφι!

Το όχημα είχε κατασκευάσει θυγατρική της Bull, η οποία έχει ήδη παραδεχτεί πως είχε συναλλαγές με το καθεστώς του Καντάφι, και είχε διατεθεί στην Τρίπολη από έναν ενδιάμεσο του γαλλολιβανέζου εμπόρου όπλων Ζιάντ Τακιεντίν, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται επίσης σε μια υπόθεση που σχετίζεται με επιθέσεις στο Καράτσι του Πακιστάν.

«Η πώληση αυτού του υλικού έλαβε το 2007 την έγκριση του (τότε) υπουργού Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί (σήμερα προέδρου) και του (τότε) προσωπάρχη του Κλοντ Γκεάν (σήμερα υπουργού Εσωτερικών). Το όχημα παραδόθηκε τελικά το 2008, με το πράσινο φως, αυτή τη φορά, της γαλλικής προεδρίας», τονίζει η ιστοσελίδα.

Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου η γαλλική προεδρία ανέφερε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο.

Το Mediapert δίνει λεπτομερειακές πληροφορίες για το όχημα και «τα 4 εκατομμύρια» που πλήρωσαν οι Λίβυοι γι’ αυτό. Ήταν θωρακισμένο, διέθετε ένα «κέλυφος Φαραντέι», το οποίο προστατεύει τους επιβάτες από εξωτερικά ηλεκτρικά πεδία και διέθετε «ένα ηλεκτρονικό μηχανισμό ικανό να εξουδετερώσει όλες τις συχνότητες ραδιοεπικοινωνιών σε απόσταση 100 μέτρων».

Η πώληση του οχήματος, ενός τροποποιημένου τζιπ Mercedes, έγινε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας, που περιλάμβανε επίσης ένα συμβόλαιο που η Τρίπολη είχε ονομάσει «Πρόγραμμα Ασφάλειας της Πατρίδας». Προέβλεπε την πώληση συστημάτων κρυπτογραφίας, παρακολούθησης του Διαδικτύου καθώς και λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αξίας 26,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναβολή σχηματισμού κυβέρνησης
Παράταση πήρε, στο μεταξύ, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, αφού οι ηγέτες της Λιβύης απέτυχαν να συμφωνήσουν.

Η κυβέρνηση (εκτελεστική επιτροπή), διαλύθηκε τον περασμένο μήνα μετά από σφάλματα χειρισμών στην αδιαλεύκαντη δολοφονία του νεοδιορισμένου στρατιωτικού επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Η νέα εκτελεστική επιτροπή, στην οποία επρόκειτο να περιλαμβάνονται οι μεταβατικοί υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών, επρόκειτο να διοριστεί από τον μεταβατικό πρωθυπουργό Μαχμούντ Τζιμπρίλ την Κυριακή. Όμως οι συνομιλίες διεκόπησαν αφού οι προτάσεις του δεν έτυχαν της ομόφωνης και πλήρους έγκρισης από όλα τα μέλη του Συμβουλίου.

Όλα αυτά ενώ οι πιστοί στον Καντάφι (ο οποίος παραμένει άφαντος) εξακολουθούν να ελέγχουν τρεις πόλεις-κλειδιά. Μια από αυτές η Μπάνι Ουάλιντ. Εκεί, την Κυριακή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Καντάφι, συνελήφθησαν 17 ξένοι, κυρίως Γάλλοι και Βρετανοί.

«Μια ομάδα συνελήφθη στην Μπάνι Ουάλιντ που αποτελείτο από 17 μισθοφόρους. Είναι τεχνικοί ειδικοί και ανάμεσά τους είναι αξιωματικοί-σύμβουλοι», είπε ο εκπρόσωπος του Καντάφι στο τηλεοπτικό δίκτυο Arrai, το οποίο εδρεύει στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν έστειλε 22 τόνους βοήθειας στη Λιβύη

Λιβύη: Μάχες στο Μπάνι Ουαλίντ

Σφαγή αμάχων στη Σύρτη απο το ΝΑΤΟ καταγγέλλει εκπρόσωπος του Καντάφι

Προελαύνουν στη Σύρτη οι αντικαθεστωτικοί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε