Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

ΔΠΔ: Έρευνα για το θάνατο του Σλόμπονταν Πράλιακ

Πράλιακ αυτοκτονία
Φωτογραφία Reuters

«Ο Σλόμπονταν Πράλιακ δεν είναι εγκληματίας πολέμου, απορρίπτω με περιφρόνηση την ετυμηγορία σας». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του καταδικασμένου για εγκλήματα πολέμου Κροάτη της Βοσνίας πριν πιει το δηλητήριο που τον οδήγησε στο θάνατο.

Η εικόνα του Σλόμπονταν Πράλιακ να βγάζει από την τσέπη του ένα μικρό φιαλίδιο με δηλητήριο, να πίνει το περιεχόμενό του και να αυτοκτονεί σε ζωντανή σύνδεση σόκαρε τους πάντες. Κυρίως όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα του ΔΠΔ της Χάγης.

Δείτε το συγκλονιστική στιγμή που ο Πράλιακ πίνει το δηλητήριο

Αμέσως, ξεκίνησε έρευνα από τις Ολλανδικές αρχές. Πως κατάφερε ο καταδικασμένος για εγκλήματα πολέμου (κατά τον εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία) να αυτοκτονήσει μέσα στην αίθουσα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Μπροστά στους δικαστές, στους δικηγόρους, στους συγκατηγορούμενους του. Μπροστά σε όλο τον κόσμο, αφού η συνεδρίαση καλυπτόταν από την τηλεόραση.

Ήταν υποβοηθούμενη αυτοκτονία;

Η εισαγγελία της Χάγης ανακοίνωσε ότι ξεκινά «έπειτα από αίτημα του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία», έρευνα για τον θάνατο του Πράλιακ. «Στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο κ. Πράλιακ κατάπιε κάτι και πέθανε πιθανόν από τις συνέπειες της πράξης αυτής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Η έρευνα αναμένεται κυρίως να προσδιορίσει αν ο Σλόμπονταν Πράλγιακ είχε βοήθεια για να αυτοκτονήσει. «Προς το παρόν η έρευνα θα επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας» και στην «παραβίαση» του κανονισμού για τις ιατρικές ουσίες, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Καθώς η έρευνα ξεκίνησε μόλις, η εισαγγελία δεν μπορεί να κάνει περισσότερα σχόλια».

Η δραματική στιγμή

Όταν έγιναν τη στιγμή που ο δικαστής του ΔΠΔ εκφωνούσε την ετυμηγορία στο εφετείο του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ήταν η ώρα της (νέας ) κρίσης για έξι πρώην υψηλόβαθμους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους την Κροατών της Βοσνίας.

Και οι έξι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της κροατομουσουλμανικής σύγκρουσης (1993-1994) στο πλαίσιο του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1992-1995).

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας που επιβεβαίωσε την καταδίκη του σε 20ετή κάθειρξη, ο Σλόμπονταν Πράλιακ, 72 ετών σηκώθηκε. Στάθηκε απέναντι στους δικαστές. Και με δυνατή φωνή, είπε: «Ο Σλόμπονταν Πράλιακ δεν είναι εγκληματίας πολέμου, απορρίπτω με περιφρόνηση την ετυμηγορία σας».

Στη συνέχεια έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο και κατάπιε το περιεχόμενό του. Ο δικηγόρος του πρόφερε τη λέξη «δηλητήριο» και αμέσως, η δίκη διακόπηκε.

Φωτογραφία Reuters

Λίγο μετά, ο Νέναντ Γκολτσέβσκι, εκπρόσωπος του ΔΠΔ, ανακοίνωσε τον θάνατο του Πράλιακ. «Ένας από τους έξι κατηγορούμενους στη δίκη (…) πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο HMC της Χάγης όπου διακομίστηκε αφού κατάπιε ένα υγρό μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου», είπε.

Δεν είναι γνωστό πώς ο κατηγορούμενος κατάφερε να έχει στην κατοχή του, μέσα στο δικαστήριο, μία φιάλη που περιείχε το ύποπτο υγρό. Ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ αρνήθηκε να «σχολιάσει».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις