Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Δύο ακτιβιστές της αντιπολίτευσης εκτελέστηκαν στο Ιράν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι Ιρανοί είχαν συλληφθεί στα επεισόδια του Ιουνίου και κρίθηκαν ένοχοι ως “εχθροί του Θεού”.

Οξύνεται η αντιπαράθεση στο Ιράν, μετά την απόφαση των αρχών της χώρας να εκτελέσουν τους δύο ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που είχαν συλληφθεί στα επεισόδια του Ιουνίου.

Τότε η αντιπολίτευση της χώρας κατηγόρησε τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ ότι χρησιμοποίησε βία και νοθεία προκειμένου να εκλεγεί και εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν σε συλλαλητήρια εναντίον του προέδρου.

Το πρακτορείο ISNA επιεβαίωσε ότι οι δύο Ιρανοί απαγχονίστηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης, αφού το δικαστήριο της Τεχεράνης εξέτασε την έφεση τους και επιβεβαίωσε την κατηγορία “Μοχάρεμπ”, δηλαδή “εχθρός του Θεού”.

Να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει μία διαμάχη πολιτική σε θρησκευτική εναντίον όλων όσων είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Το Ιράν από τον περασμένο Αύγουστο έχει δικάσει περισσότερους από 100 πολιτικούς ακτιβιστές και διαμαρτυρόμενους. Σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ ακόμη 5 διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και περισσότεροι από 80 καταδικάστηκαν από 6 μήνες έως 15 χρόνια φυλάκισης.

Ωστόσο, σημερινά ρεπορτάζ κάνουν λόγο για 9 διαδηλωτές που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε αυτές τις δίκες και οι εφέσεις τους εξετάζονται από το δικαστήριο. Από αυτούς αρκετοί συμμετείχαν στα αιματηρά επεισόδια στις 27 Δεκεμβρίου.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε