Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Δύο πρόεδροι στην Ακτή Ελεφαντοστού

Δύο πρόεδροι στην Ακτή Ελεφαντοστού

Εν μέσω συγκρούσεων ορκίστηκε ο νυν πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο αλλά και ο αντίπαλός του Αλασάν Ουατάρα.

Ο Αλασάν Ουατάρα ορκίστηκε “με την ιδιότητα του προέδρου της Δημοκρατίας της Ακτής του Ελεφαντοστού” μέσω μίας επιστολής του προς το ανώτατο διακαστήριο της χώρας, ένα αντίγραφο της οποίας έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο. Μέσω της επιστολής προς τον πρόεδρο του ανώτατου διακαστηρίου η οποία κατατέθηκε “το Σάββατο το πρωί”, σύμφωνα με το περιβάλλον του Ουατάρα, αντιπάλου του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο στις προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, ο Ουατάρα απευθύνει χειρόγραφα “την ορκομωσία” του ως προέδρου.

Νωρίτερα σήμερα είχε ορκιστεί ο νυν πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο εκ νέου πρόεδρος για μία νέα πενταετή θητεία στη διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση εν μέσω διαμαρτυριών για την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Γκμπάγκμπο ανακηρύχθηκε την Παρασκευή νικητής των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου με το 51,45% των ψήφων από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο ανέτρεψε την απόφαση της εκλογικής επιτροπής να ανακηρύξει νικητή τον Αλασάν Ουατάρα με 54,1%.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της χώρας Γκιγιόμ Σόρο επέδωσε την παραίτησή του στον Ουατάρα, τον οποίο αναγνωρίζει ως πρόεδρο της χώρας”, επεσήμανε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Αφρικανική Ενωση από την πλευρά της δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα εναντίον όσων προσπαθούν να υπονομεύσουν τα αποτελέσματα των εκλογών της Ακτής του Ελεφαντοστού, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από την εκλογική επιτροπή, η οποία ανακήρυξε τον Ουατάρα νικητή.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν  το βράδυ της Παρασκευής στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν όταν οπαδοί του Ουατάρα έστησαν οδοφράγματα, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε