Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Δύο υπουργοί μέσα στο ίδιο σπίτι!

Είναι ένα μοναδικό ζευγάρι. Δηλώνουν ερωτευμένοι και από την Κυριακή το βράδυ είναι και οι δύο….υπουργοί!

Τελικά, ο Νικολά Σαρκοζί είναι βαθιά ροµαντικός άνθρωπος. Ή τουλάχιστον, ευσυνείδητος τεχνίτης της επικοινωνίας. ∆ιότι από την Κυριακή το βράδυ, όλοι στη Γαλλία συζητούν την είσοδο, για πρώτη φορά στην ιστορία της 5ης Γαλλικής ∆ηµοκρατίας, ενός ζεύγους στο κυβερνητικό σχήµα. Πρόκειται για… τη ΜΑΜ και τον ΠΟΜ.
 
Εκείνη, είναι η Μισέλ Αλιό Μαρί (γνωστή περισσότερο µε τα αρχικά του ονόµατός της, ΜΑΜ), η 63χρονη πολιτικός που ανέλαβε την Κυριακή τη θέση του εκδιωχθέντος Μπερνάρ Κουσνέρ στο Κε ντ’ Ορσέ για να γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας – προηγουμένως, ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός ∆ικαιοσύνης της Γαλλίας και ακόµα πιο πριν, η πρώτη γυναίκα υπουργός Αµυνας της Γαλλίας.
 
Εκείνος είναι ο επί 22 έτη σύντροφός της Πατρίκ Ολιέ,βουλευτής του κυβερνώντος κόµµατος UMP και δήµαρχοςτου Ρέιγ-Μαλµεζόν, ενός προαστίου του Παρισιού. ΠΟΜ, όπως Πατρίκ Ολιέ-Μαρί, έτσι τον αποκαλούσαν χρόνια τώρα στα παρασκήνια της γαλλικής πολιτικής ζωής, κάτι σαν «ο κύριος της κυρίας» δηλαδή, αλλά αν πιστέψουµε τις κατά καιρούς δηλώσεις τους, ο Ολιέ τα άντεχε όλα για την αγάπη.
 
Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 1988. Ηταν και οι δύο διαζευγµένοι, η ΜΑΜ είχε πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της, τον ανθρωπολόγο Μισέλ Αλιό το 1984. «Για περισσότερα από 10 χρόνια, κρατούσαµε κρυφή τη σχέση µας», εξοµολογήθηκε κάποια στιγµή η Αλιό-Μαρί. «Είχαµε αποφασίσει να αποκαλύψουµε τον έρωτά µας – µε ένα φιλί στα σκαλιά του µεγάρου των Ηλυσίων – µόνον αφού γινόταν υπουργός και ο Πατρίκ. Κάποια στιγµή όµως, ένας φωτογράφος µας είδε µαζί και για εκείνον άρχισαν οι δυσκολίες».
 
Παρ’ ότι οι σχέσεις ανάµεσα σε πολιτικούς και δηµοσιογράφους (όπως αυτή του ΝτοµινίκΣτροςΚαν µε την Αν Σενκλέρή του Μπερνάρ Κουσνέρ µε την Κριστίν Οκράν) είναι πια συνήθεις και αποδεκτές στη Γαλλία, οι σχέσεις µεταξύ πολιτικών δηµιουργούσαν κατά κανόνα πρόβληµα στον έναν από τους δύο. Λέγεται, για παράδειγµα, πως το 1992 ο Φρανσουά Μιτεράν αρνήθηκε ένα υπουργείο στον (µετέπειτα ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόµµατος) Φρανσουά Ολάντ εξαιτίας ακριβώς της σχέσης του µε την (τότε υπουργό Περιβάλλοντος και µετέπειτα υποψήφια για την προεδρία) Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ο Ολάντ δεν είναι πια µε τη Ρουαγιάλ,ζει µε τη Βαλερί Τριερβελέρ, µια δηµοσιογράφο.
 
«Είµαι ο µοναδικός πολιτικός που γνωρίζει µετά βεβαιότητας ότι δεν θα γίνει ποτέ υπουργός, είναι το δράµα της αγάπης», είχε δηλώσει ενώπιον βουλευτών και δηµοσιογράφων, λίγο πριν τον τελευταίο ανασχηµατισµό, ο Πατρίκ Ολιέ. Αλλά ο Σαρκοζί τον διέψευσε, κάνοντάς τον υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρµόδιο για τις σχέσεις µε το κοινοβούλιο. «Εκανα λάθος, είναι η απόδειξη ότι ποτέ δεν πρέπει να προκαταλαµβάνεις αρνητικά το µέλλον», δήλωσε περιχαρής εκείνος. «Η χαρά µου είναι πολύ µεγάλη, µια αδικία αποκαταστάθηκε. Γιατί για πολλά χρόνια, το γεγονός ότι ζούσαµε µαζί στέρησε από τον Πατρίκ θέσεις και αξιώµατα τα οποία αξίζει και δικαιούται. Τώρα είµαστε µαζί στην κυβέρνηση και είναι η πρώτη φορά που συµβαίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε περιχαρής κι εκείνη – για να προσθέσει πονηρά: «Τουλάχιστον για ζευγάρι που είναι µαζί επισήµως».
 
 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί υπερασπίστηκε σήμερα τον επαναδιορισμό του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν στην κυβέρνηση.
 
” Ο Φιγιόν είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για τη θέση αυτή”, δήλωσε ο Σαρκοζί σε απ’ ευθείας συνέντευξη του στη γαλλική τηλεόραση.
 
“Χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης μου”, συνέχισε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι ο Φιγιόν ήταν μαχητικός και συνεργάζεται πολύ καλά μαζί του.
 
Ο Σαρκοζί προχώρησε στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του την Κυριακή για να μπορέσει να προετοιμαστεί για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Ωστόσο στη συνέντευξη του δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.
 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Φιγιόν είναι περισσότερο δημοφιλής από τον Σαρκοζί. Το 71% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό ενώ μόλις το 21% τρέφει τα ίδια συναισθήματα για τον πρόεδρο.
 
Τέλος στην ίδια συνέντευξη ο γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τα μέλη της G20 δήλωσε ότι επιβάλλεται να αναζητηθεί “ένα νέο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα” για να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική “αταξία”.
 
 
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε