Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Δυσαρεστημένος με τον Τίλερσον για τη Βόρεια Κορέα ο Τραμπ

Τραμπ Τίλερσον Βόρεια Κορέα

Μπορεί να τον είπε… “υπέροχο” αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ έχει “στραβώσει” με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον. Αιτία; Η Βόρεια Κορέα και η δήλωση περί “ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας”.

Τα tweets της περασμένης Κυριακής από τον Τραμπ σχετικά με τον Τίλερσον και τη Βόρεια Κορέα έδωσαν μια αίσθηση πως… κάτι δεν πάει καλά. Την οποία επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, φυσικά…

Πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση σχολιάζουν ότι ο Τίλερσον θα έπρεπε να εκφραστεί πιο προσεκτικά. «Αναφερόταν στο γεγονός ότι πράγματι έχουμε διαύλους και θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με τη Βόρεια Κορέα αν αλλάξει η συμπεριφορά της κάποια στιγμή στην πορεία», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ “βλέπουν” αλλιώς τα πράγματα. Επισήμως, πάντως, ο Τραμπ εμπιστεύεται τον Τίλερσον. Το είπε με ένα… συγκαταβατικό νεύμα (!) η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Χάκαμπι Σάντερς.

Τι είπε ο Τίλερσον

Το περασμένο Σάββατο (30.09.2017) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στην Κίνα. Σκοπός του ταξιδιού του να προετοιμάσει την επίσκεψη Τραμπ.

Έκανε το… λάθος, στις δηλώσεις του, να μιλήσει και για τη Βόρεια Κορέα. Είπε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν ανοικτούς «διαύλους επικοινωνίας» με την Πιονγκγιάνγκ όσον αφορά τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Επεσήμανε, όμως, πως η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα κανένα ενδιαφέρον για την έναρξη διαλόγου.

Τι είπε ο Τραμπ

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αίσθηση. Δεν λέει κάθε μέρα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ότι “επικοινωνεί” με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Μόνο που εκτός από αίσθηση, προκάλεσαν και την αντίδραση του Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φρόντισε να “καλύψει” την ενόχλησή του με ειρωνεία.

«Είπα στον Ρεξ Τίλερσον, τον θαυμάσιο υπουργό μας των Εξωτερικών, ότι χάνει τον χρόνο του προσπαθώντας να διαπραγματευτεί με τον μικρό άνθρωπο-πύραυλο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Με ένα σπάρο, δυο τρυγόνια: αφενός μείωσε με το χαρακτηρισμό “μικρός” τον Κιμ Γιονγκ Ουν (με τον οποίο ανταλλάσσουν ύβρεις εδώ και καιρό) και ταυτόχρονα υποβάθμισε τις δηλώσεις Τίλερσον.

«Μη σπαταλάς την ενέργειά σου Ρεξ, θα κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει!», συμπλήρωσε σε άλλη ανάρτησή του στο Twitter.

Είπε όμως και κάτι ακόμα: “Το να είμαστε καλοί με τον άνθρωπο – πύραυλο (σ.σ. Κιμ Γιονγκ Ουν) δεν “δούλεψε” εδώ και 25 χρόνια, γιατί να “δουλέψει” τώρα; Ο Κλίντον απέτυχε, ο Μπους απέτυχε και ο Ομπάμα απέτυχε. Εγώ, δεν θα αποτύχω”.

Και τι λέει ο Λευκός Οίκος

Και φτάσαμε στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Χάκαμπι Σάντερς τόνισε πως δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση με τη Βόρεια Κορέα. Ούτε και θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον.

Εξαίρεση, οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση Αμερικανών που κρατούσε στην Πιονγκγιάνγκ.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι τώρα δεν είναι η ώρα για συνομιλίες», τόνισε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

«Οι μόνες συζητήσεις που έλαβαν χώρα (…) αφορούσαν τον επαναπατρισμό κρατούμενων Αμερικανών», επέμεινε η Χάκαμπι Σάντερς. «Πέραν αυτών, δεν θα γίνει καμιά συζήτηση με τη Βόρεια Κορέα αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις