Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο για την πολωνική οικονομία προβλέπει ο πρωθυπουργός Τουσκ

Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο για την πολωνική οικονομία προβλέπει ο πρωθυπουργός Τουσκ

Το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την πολωνική οικονομία, η οποία έχει απολέσει το αναπτυξιακό της σφρίγος, εκτίμησε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ.

“Το πρώτο φετινό τρίμηνο θα είναι ένα από τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών”, είπε ο Τουσκ. Και πρόσθεσε: “Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω της καλύτερης συγκυρίας στην Ευρώπη και διεθνώς. Για την Πολωνία πολλά εξαρτώνται από τη Γερμανία”.

Σχολιάζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της περασμένης χρονιάς που ήταν 2% –χαμηλότερος του προβλεπομένου από τον κρατικό προϋπολογισμό 2,5%–, ο Τουσκ σημείωσε ότι αυτό “δεν είναι δραματικό”. Όμως “η τάση επιβράδυνσης του αναπτυξιακού ρυθμού το 4ο τρίμηνο του 2012 είναι πολύ ανησυχητική. Οι καταναλωτές, φοβισμένοι από την κρίση, σφίγγουν το ζωνάρι”, παραδέχθηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Capital Economics για τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες, “η κατανάλωση των νοικοκυριών το 2012 γνώρισε για πρώτη φορά μείωση σε ετήσια βάση τα τελευταία 15 χρόνια” στην Πολωνία. Ο πρωθυπουργός Τουσκ εξήγγειλε επίσης έναν δημόσιο “διάλογο για το ευρώ” , θέμα για το οποίο θα συναντηθεί το Φεβρουάριο με τον πρόεδρο Μπράνισλαβ Κομορόβσκι.

Το θέμα δεν είναι εάν η χώρα θα ενταχθεί στο ευρώ, αλλά το πότε και το πώς” υπογράμμισε συγχρόνως ο πολωνός πρωθυπουργός. Στην Πολωνία αναμένεται να γίνουν το 2015 βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Ο πρόεδρος Κομορόβσκι τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της άποψης ότι όλες οι πολιτικές αποφάσεις για το ευρώ θα έπρεπε να ληφθούν μετά την διεξαγωγή τους.

Το πολωνικό υπουργικό συμβούλιο κι ο ίδιος ο Τουσκ εκτιμούν ότι το 2015 η Βαρσοβία θα εκπληρώνει όλα τα κριτήρια που θέτει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Επί του παρόντος μόνον το δημόσιο χρέος (≈55% του πολωνικού ΑΕΠ) πληροί τα κριτήρια αυτά. Την 19η Φεβρουαρίου στο πολωνικό κοινοβούλιο γίνεται συζήτηση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τα επόμενα επτά έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε