Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

ΕΕ προς Βρετανία: Πρέπει να κάνετε περικοπές

ΦΩΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΦΩΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Τα πικρόχολα σχόλια τους κατά της Ελλάδας φαίνεται πως τους γύρισαν πίσω σαν μπούμερανγκ….

 

Τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν είναι αρκετά φιλόδοξα, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα δοθεί την Τετάρτη στη δημοσιότητα και προειδοποιεί ότι η Βρετανία δεν βρίσκεται σε πορεία για τον περιορισμό του ελλείμματος στο πλαίσιο που θέτει η ΕΕ μέχρι το 2015.
 
Ο υπουργός Οικονομικών της βρετανικής κυβέρνησης Λίαμ Μπερν δήλωσε ότι η έκθεση είναι “εσφαλμένη” και ότι η εκπλήρωση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα απαιτούσε πρόσθετες περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 20 δισεκατομμυρίων στερλινών μέχρι το 2015, “γεγονός που θα προξενούσε ανεπανόρθωτες ζημίες” στη βρετανική οικονομία.
 
“Πιστεύουμε ότι η ΕΕ έκανε λάθος εκτίμηση… Θεωρούμε ότι το σχέδιο που έχουν καταρτίσει απαιτεί από εμάς να αφαιρέσουμε περί τα 20 δις στερλίνες από την οικονομία μέχρι το 2014-15 και πιστεύουμε ότι αυτό θα προξενούσε ανεπανόρθωτη ζημία στις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορολογούμενούς μας”, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.
 
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι το βρετανικό οικονομικό πρόγραμμα δεν εγγυάται ότι η Βρετανία θα σεβασθεί την προθεσμία (2014-15) που θέτει η ΕΕ για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
 
Σύμφωνα με το βρετανικό πρόγραμμα, το έλλειμμα θα περιορισθεί στο 4,5% μέχρι το οικονομικό έτος 2014-15, από το 12,1% που βρίσκεται κατά το 2010-11. Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Βρετανίας θα είναι κρίσιμο θέμα στην προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάιο. Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα επιδιώκει να αναβάλει την επιβολή δημοσιονομικών περικοπών μέχρι τη διασφάλιση της ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας.
 
Ο σκιώδης υπουργός αρμόδιος για επιχειρηματικά θέματα των Τόρις Κεν Κλαρκ δήλωσε από την πλευρά του ότι χρειάζεται η λήψη δραστικών μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
“Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ελεγχθεί γρήγορα το δομικό έλλειμμα, να απαλλαγούμε από αυτό κατά τη διάρκεια της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε από τώρα”, δήλωσε ο Κεν Κλαρκ στο BBC.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε