Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Εφεδρεία και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζει η Ιταλία

Εφεδρεία και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζει η Ιταλία

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που κρίνει ‘υπεράριθμους’ ανέρχεται σε 7.576 εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο κάνει σαφές πως σχεδιάζει περικοπές θέσεων εργασίας σε 9 υπουργεία, 21 ερευνητικά ιδρύματα, 24 πάρκα και δρυμούς και το ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων INPS.

Όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότεροι υπάλληλοι θα κληθούν να επιλέξουν κατά περίπτωση είτε την συνταξιοδότηση ή την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Κάποιοι άλλοι θα περάσουν σε μερική απασχόληση, έως ότου να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Για έναν περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, προβλέπεται ‘διετής διαθεσιμότητα’: ο εργαζόμενος θα πληρώνεται για δυο χρόνια (με το 80% των πάγιων αποδοχών του) έστω και αν δεν διατηρεί την οργανική του θέση. Στο τέλος του διαστήματος αυτού, θα ακολουθεί επανατοποθέτησή του σε άλλη θέση –αν έχει εξευρεθεί–, η συνταξιοδότηση του, ή, στην εσχάτη των περιπτώσεων, η απόλυση του.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ότι προτίθεται να συμμετέχει σε έναν διεξοδικό διάλογο με τα συνδικάτα για να μπορέσουν να καλυφθούν με τους εργαζόμενους που κρίνονται υπεράριθμοι πιεστικές ανάγκες σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα που συνεχίζουν να υπάρχουν.

Οι πρώτες μετακινήσεις/συνταξιοδοτήσεις μπορεί να αρχίσουν από το τέλος του καλοκαιριού εάν στο μεταξύ λυθούν κανονιστικά, εργασιακά και θεσμικά ζητήματα που προκύπτουν.

Κατά τις προθέσεις της κυβέρνησης του τεχνοκράτη –το νυν υπηρεσιακού– πρωθυπουργού Μάριο Μόντι θα πρέπει να περικοπούν κατά ποσοστό 20% οι δημόσιες δαπάνες για τα διευθυντικά στελέχη και κατά 10% για τους απλούς υπαλλήλους.

Με την σταδιακή απομάκρυνση η μετακίνηση 7.576 υπαλλήλων αναμένεται να εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση 337 εκατομμύρια ευρώ.

Τα υπουργεία που πρόκειται να υποστούν τις σημαντικότερες μειώσεις προσωπικού είναι τα Άμυνας, Ανάπτυξης, Γεωργίας, Μεταφορών και Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον –πιθανώς μετά τις εκλογές– να διευρύνει μέτρα του χαρακτήρα αυτού.

Διαβάστε

Μπερλουσκόνι: Η Ιταλία θα φύγει απο το ευρώ αν η ΕΚΤ δεν εγγυηθεί το χρέος της

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε