Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Εφιαλτικό σενάριο! Η Βόρεια Κορέα θα μπορεί να πλήξει με πυρηνικά ΗΠΑ και Ευρώπη

Βόρεια Κορέα

– Σοκάρει η δήλωση πως σε λίγους μήνες η Βόρεια Κορέα θα έχει τη δυνατότητα να κάνει πυρηνική επίθεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη
– Η εφιαλτική πρόβλεψη έγινε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών
– Ανήσυχος και ο Βλαντιμίρ Πούτιν
– Ζήτησε αυτοσυγκράτηση και διάλογο για να αποφευχθεί ευρεία σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο

Τα πυρηνικά σχέδια που έχουν η Βόρεια Κορέα και ο Κιμ Γιονγκ Ουν προκαλούν τρόμο. Ειδικά μετά τη νέα εφιαλτική εκτίμηση πως δεν αποκλείεται άμεσα να έχει η Πιονγκγιάνγκ τη δυνατότητα να επιτεθεί όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη.

Πολλές φορές έχει φτιάξει “αφίσες” και βίντεο που δείχνουν τη στιγμή που επιτίθεται σε αμερικανικό έδαφος.

Έχει ξεκάθαρα βάλει στο στόχαστρο το Γκουάμ, νησί στον Ειρηνικό που είναι αμερικανικό έδαφος και οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτική βάση. Μπορεί να επιτεθεί και στην Ευρώπη;

Ζήτημα μηνών

Ίσως και να μπορεί αν ισχύουν όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο ραδιόφωνο του RTL. Ο Γάλλος υπουργός προειδοποίησε πως ίσως σε μερικούς μήνες, η Βόρεια Κορέα να μπορεί να στείλει μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους στους “εχθρούς” της.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Βλέπουμε τη Βόρεια Κορέα να βάζει στόχο να αποκτήσει αύριο – μεθαύριο πυραύλους που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά. Σε λίγους μήνες, αυτό θα είναι πραγματικότητα», είπε.

Η… συνέχεια είναι ακόμη πιο εφιαλτική. «Αυτή τη στιγμή, όταν η Βόρεια Κορέα έχει τα μέσα να χτυπήσει τις ΗΠΑ, ακόμη και την Ευρώπη, αλλά σίγουρα την Ιαπωνία και την Κίνα, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική».

Ο Γάλλος υπουργός κάλεσε την Κίνα, τη σημαντικότερη εμπορική σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εφαρμοστούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ.

«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να βρει το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

Απειλή ευρείας σύγκρουσης

Και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από λίγες μέρες διεμήνυσε ότι «τα λόγια τελείωσαν», ο Βλαντιμίρ Πούτιν έρχεται να ζητήσει διάλογο και αυτοσυγκράτηση γιατί η περιοχή απειλείται με ευρεία σύγκρουση!

«Τα προβλήματα της περιοχής δεν θα πρέπει να διευθετηθούν παρά μέσω του άμεσου διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, χωρίς κανέναν όρο», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του ενόψει της Συνόδου των BRICS (3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου στην Κίνα).

Ο Πούτιν κάλεσε τους πάντες να σταματήσουν να προκαλούν. Και έστειλε ακόμη ένα μήνυμα: πως η ελπίδα ότι η Βόρεια Κορέα θα σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα είναι μάταιη.

«Οι προκλήσεις, η πίεση και η στρατιωτική και προσβλητική ρητορική αποτελούν αδιέξοδο», είπε.

Πρόσθεσε ότι η ελπίδα πως «μόνο η άσκηση πίεσης θα σταματήσει το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ είναι μάταιη και λανθασμένη».

Ο οδικός χάρτης για τη Βόρεια Κορέα

Εκτιμώντας ότι η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται αυτή την περίοδο «στα πρόθυρα μιας ευρείας σύγκρουσης», ο Πούτιν ζήτησε για μια ακόμη φορά να υποστηριχθεί ο οδικός χάρτης που έχουν προτείνει η Ρωσία και η Κίνα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Μόσχα και Πεκίνο έχουν προτείνει πολλές φορές την επιβολή διπλού «μορατόριουμ».

Ζητούν την ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα από τη μία πλευρά και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας από την άλλη.

Από “τρελός”, διπλωμάτης και πιστός στον Τραμπ

Μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον της Βόρειας Κορέας ήρθε η εκτόξευση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Κάπως έτσι, η ένταση έχει κλιμακωθεί ξανά στην κορεατική χερσόνησο.

Όταν ο Ντόναντ Τραμπ αποφάσιζε να κάνει υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ τον Τζέιμς Μάτις όλοι θυμήθηκαν το παρατσούκλι του πρώην στρατηγού: «τρελό σκυλί» τον αποκαλούσαν.

Αλλά ο Αμερικανός υπουργός αποδεικνύεται κάτι άλλο.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα του Newsweek, ο Μάτις είναι ένας από τους ανθρώπους που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, συγκρατεί τον Τραμπ.

Το δημοσίευμα προκάλεσε αίσθηση, αφού ανέφερε επίσης ότι ο Μάτις δεν συμφωνεί με τίποτα απ’ όσα πρεσβεύει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Είχε δε προηγηθεί (μετά την απειλή Τραμπ) η δήλωσή του πως ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί στο θέμα της Βόρειας Κορέας είναι αυτός της διπλωματίας.

Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να πει ότι είναι πιστός στον πρόεδρό του. Και ότι στο ζήτημα της Κορέας συντάσσεται με τον Τραμπ.

«“Διπλωματική” μπορεί να σημαίνει οικονομικές κυρώσεις, κυρώσεις του ΟΗΕ, δεν είναι μόνο συνομιλίες. Δεν αντέκρουσα τον πρόεδρο. Δεν μιλάμε με τους Βορειοκορεάτες προς το παρόν», εξήγησε ο Μάτις.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις