Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Εφιάλτης για όσους περιμένουν μεταμόσχευση οι αναβολές πτήσεων

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η ηφαιστειακή σκόνη γίνεται πραγματικός εφιάλτης για τους ασθενείς που περιμένουν μόσχευμα για να εγχειριστούν.

Η απαγόρευση των πτήσεων στην Ευρώπη δεν επιτρέπει την επείγουσα μεταφορά μοσχευμάτων προκειμένου να εγχειριστούν ασθενείς η ζωή των οποίων διατρέχει κίνδυνο, ενώ και πολλές άλλες επεμβάσεις αναβάλλονται επειδή οι χειρουργοί βρίσκονται αποκλεισμένοι στο εξωτερικό.

Ο Χένι Μπράουντ, εκτελεστικός διευθυντής του βρετανικού φιλανθρωπικού ιδρύματος Αnthony Nolan Trust, που βρίσκει δότες για ασθενείς οι οποίοι έχουν ανάγκη να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών δήλωσε ότι τουλάχιστον 16 Βρετανοί ασθενείς βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τις συνέπειες της απαγόρευσης των πτήσεων. Μεταξύ τους ένα μικρό κορίτσι που περιμένει κύτταρα μυελού των οστών από τον Καναδά.

Το ίδρυμα Eurotransplant το οποίο κατανέμει τις δωρεές ζωτικών οργάνων στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Σλοβενία, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ιστοί που υπό κανονικές συνθήκες θα στέλνονταν αεροπορικώς θα πρέπει να σταλούν οδικώς.

«Το βασικό πρόβλημα είναι τα μοσχεύματα να φθάσουν έγκαιρα στο προορισμό τους», δήλωσε η εκπρόσωπος Μπριγκίτε Λόμπε από την έδρα της δανικής πόλης Λάϊντεν. Την ίδια στιγμή, νοσοκομεία στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ακυρώθηκαν ορισμένες επεμβάσεις επειδή οι χειρουργοί αποκλείστηκαν στο εξωτερικό.

Στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αεροπορικές μεταφορές φαρμάκων σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση αλλά η ύπαρξη αποθεμάτων σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει προς το παρόν άμεσο πρόβλημα στη προμήθεια φαρμάκων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε