Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Έφτασαν τους 4 οι νεκροί στην Αλβανία – Γέμισαν χτυπημένους τα νοσοκομεία

ΩΡΑ 16.00 ΤΙΡΑΝΑ

– Άλλοι 4 τραυματίες παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή
– Καταγγελίες ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε ελεύθερους σκοπευτές / Διεθνής κατακραυγή
– Φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της διαδήλωσης

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Αλβανίας. Σύμφωνα με τους γιατρούς του στρατιωτικού νοσοκομείου των Τιράνων, 4 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αλλά εκφράζονται φόβοι και για άλλα θύματα μεταξύ των διαδηλωτών. Πάνω από 60 μέχρι στιγμής οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων 10 αστυνομικοί.

Οι διαδηλωτές καταγγέλουν πως η αστυνομία χρησιμοποίησε ελεύθερους σκοπευτές.
Διαδηλωτής στο έδαφος και στο βάθος οι αστυνομικές δυνάμεις - ΦΩΤΟ REUTERS
Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, καθώς και πυρπολημένα αυτοκίνητα δίνουν την εικόνα των όσων διαδραματίστηκαν μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο, στα Τίρανα, στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.
Σώμα με σώμα οι μάχες αστυνομικών και διαδηλωτών - ΦΩΤΟ REUTERS
Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα και της κυβέρνησής του, κατηγορώντας την για διαφθορά.

Ενας από τους διαδηλωτές τραυματισμένος
Αψηφώντας τη βροχή, χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με την εικόνα που μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, έδωσαν “ραντεβού” στη διαδήλωση που οργάνωσε η αντιπολίτευση.

Μικρή ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετά πέτρες κι άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών, που έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το κυβερνητικό μέγαρο. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και χρήση αντλιών νερού για να διασπάσει το μέτωπο των διαδηλωτών.

Τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά. Αφορμή γι’ αυτή την εξέλιξη υπήρξε η δημοσιοποίηση βίντεο, το οποίο προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο, καθώς σ’ αυτό “πρωταγωνιστούσε” ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία. Ο κ. Μέτα παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Τίρανα - ΦΩΤΟ REUTERS
Σημειώνεται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας είχε ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών, μετά τις κάλπες του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά, και απείχε από τις συνεδριάσεις της βουλής. Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα “έπεσαν στο κενό”.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε την ανησυχία του για τις βιαιότητες που στοίχισαν την ζωή τριών ανθρώπων στα Τίρανα, κατά την διάρκεια μιας διαδήλωσης της αντιπολίτευσης και ζήτησε την διεξαγωγή ενός “εποικοδομητικού διαλόγου” μεταξύ των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων.

“Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την έκρηξη της βίας και για το γεγονός ότι υπήρξαν θύματα κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων στους δρόμους στα Τίρανα αυτό το απόγευμα” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

“Καταδικάζω κάθε μορφή βίας και απευθύνω έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για έναν εποικοδομητικό διάλογο, στο πλαίσιο των υφιστάμενων αλβανικών δημοκρατικών θεσμών” πρόσθεσε.

Δείτε τα γεγονότα και από το site μας στα Αλβανικά

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε