Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Έφτασαν τους 40 οι νεκροί στην Τουρκία – Σταμάτησε η αναζήτηση επιζώντων

ΦΩΤΟ REUTERS

Συνολικά 644 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους δυο ισχυρούς σεισμούς που συγκλόνισαν τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Τα θύματα από τα 5,6 Ρίχτερ της περασμένης Τετάρτης έφτασαν τα 40, ενώ τα σωστικά συνεργεία σταμάτησαν να ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια.

Από το σεισμό στην Βαν καταστράφηκαν 25 κτίρια, εκ των οποίων τα 23 ήταν άδεια μετά το σεισμό της 23ης Οκτωβρίου. Αλλά τα δύο ήταν ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν δεκάδες ξένοι και Τούρκοι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις που είχαν μείνει για να καλύψουν τον πρώτο σεισμό.

Οι εργαζόμενοι σε σωστικά συνεργεία έβγαλαν 30 επιζώντες από τα συντρίμμια των ξενοδοχείων Aslan και Bayram, όπου βρισκόταν η πλειοψηφία των παγιδευμένων. Χθες ανακοίνωσαν ότι η έρευνα στο Μπαϊράμ τερματίστηκε. Η έρευνα στο Ασλάν είχε τερματιστεί την Παρασκευή.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι από τους δύο σεισμούς στην επαρχία Βαν και η κατάσταση επιδεινώθηκε από το κύμα ψύχους και τις πρώτες σφοδρές χιονοπτώσεις του χειμώνα.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την σεισμόπληκτη περιοχή το Σάββατο, καθώς η οργή διογκώνεται μεταξύ των άστεγων οικογενειών για την ανεπάρκεια των προσπαθειών αρωγής. Πολλοί φοβούνται να μείνουν στα σπίτια τους, που έχουν υποστεί ζημιές, πολύ περισσότερο που η περιοχή πλήττεται από συνεχείς μετασεισμούς.

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε το Σάββατο ότι η κυβέρνησή του δεν έχει παράσχει επαρκή βοήθεια. “Ασφαλώς υπήρξαν ελλείψεις. Αυτό είναι αλήθεια. Δεν είναι εύκολο όταν μια γιγαντιαία καταστροφή σημειώνεται σε μια στιγμή. Δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μονομιάς”, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Συνολικά 132 εκατ. τουρκικές λίρες (53 εκατ. ευρώ) έχουν συγκεντρωθεί για τους σεισμοπαθείς, με τα περίπου 36 εκατ. ευρώ να προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία, ανέφερε η κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης AFAD. 222 άνθρωποι διασώθηκαν μετά τον πρώτο σεισμό, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι 70.000 σκηνές και 333.000 κουβέρτες στάλθηκαν στην περιοχή.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε να χτιστούν νέες κατοικίες για την πλειοψηφία των σεισμόπληκτων ως τον Αύγουστο του 2012, ενώ κάλεσε τους πολίτες να πάνε σε καταυλισμούς για να περάσουν το χειμώνα.

Την Πέμπτη η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει μια διαδήλωση στην Βαν για τον τρόπο με τον οποίο διανεμήθηκαν οι σκηνές. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του κυβερνήτη της ομώνυμης επαρχίας.

Η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να αποκρούσει τις επικρίσεις ειδικά διότι η Βαν είναι μια επαρχία όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε