Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Έφτασε στην Κύπρο η Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Χριστόφιας και Άνγκελα Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου. ΦΩΤΟ REUTERS
Ιστορική επίσκεψη για πρώτη φορά γερμανού καγκελάριου στην Κύπρο. Επίσκεψη μεγάλης σημασίας σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης…
 

Στην Κύπρο έφτασε στις 12:00 το μεσημέρι, για επίσκεψη λίγων ωρών, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη καγκελαρίου, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.
 
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, έκανε λόγο για επίσκεψη “μεγάλης σημασίας”. Είναι γνωστός, τόνισε, ο ρόλος και το ειδικό βάρος που έχει η Γερμανία, τόσο στην Ευρώπη όσο και ευρύτερα.
 
Το γεγονός ότι η κυρία Μέρκελ έρχεται στην Κύπρο, πρόσθεσε, υπογραμμίζει και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το γεγονός ότι μια πολύ μεγάλη χώρα και ισχυρή, όπως η Γερμανία, προσβλέπει στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεών της, με την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Από το αεροδρόμιο Λάρνακας, η κυρία Μέρκελ έφτασε στις 12:30 στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Η κ. Μέρκελ έφτασε δέκα λεπτά νωρίτερα και έτσι ο Δημήτρης Χριστόφιας την ξενάγησε στους κήπους τους προεδρικού μεγάρου όπου η κ.Μέρκελ ενθουσιάστηκε με τις…λεμονιές. Μάλιστα είπε ότι έχετε ωραίο ήλιο στο νησί και εδώ έξω στους κήπους είναι ωραία και για μαγείρεμα. Το τι όμως θα “μαγειρευτεί” κατά την συνάντηση παραμένει άγνωστο.

Μετά τις συνομιλίες Μέρκελ και Χριστόφιας θα έχουν γεύμα εργασίας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και διμερή ζητήματα.
 
Μετά το Προεδρικό Μέγαρο, η κυρία Μέρκελ, θα μεταβεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Επίσης, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη και την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Λίζα Μπάτενχαϊμ.
 
Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο, μετά τις 5 το απόγευμα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε