Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Έφτασε στους εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους το γεωτρύπανο

Το γεωτρύπανο προσέγγισε το σημείο όπου βρίσκονται παγιδευμένοι, από τις 5 Αυγούστου, οι 33 παγιδευμένοι μεταλλωρύχοι στη Χιλή, ανακοίνωσαν τα μέλη των οικογενειών τους, επικαλούμενα δηλώσεις των υπευθύνων για την επιχείρηση διάσωσης.

Οι ίδιοι δήλωσαν ότι το Schramm T-130 έφθασε μέχρι το δωμάτιο όπου έχουν καταλύσει οι μεταλλωρύχοι σε βάθος 624 μέτρων. Οι σειρήνες στην περιοχή άρχισαν να ηχούν για την επιτυχία της επιχείρησης, συνοδευόμενες από τις φωνές χαράς και τις ζητωκραυγές συγγενών και φίλων των μεταλλωρύχων που βρίσκονται στο καταυλισμό Esperanza- ελπίδα, δίπλα στις εγκαταστάσεις του ορυχείου. ” Χι-λή, Χι- λή, Χι-λή” άρχισαν να φωνάζουν όλοι οι φίλαθλοι ενός σταδίου όπου διεξάγετο αγώνας ποδοσφαίρου μόλις έγινε γνωστή η ευχάριστη είδηση .

Λεπτομέρειες της επιχείρησης δεν έγιναν γνωστές, αλλά ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσει το πλέον σημαντικό και επίπονο εγχείρημα της ανάσυρσης των 33 παγιδευμένων. Θα χρειαστούν άλλες τρεις με οκτώ ημέρες για να αρχίσει η επιχείρηση διάσωσης, ανάλογα με το αν θα πρέπει να ενισχυθεί ή σήραγγα. Σύμφωνα με τους αρμόδιους η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

Πρώτα θα σταλεί κάτω γιατρός σε ειδική κάψουλα για να αξιολογήσει ποιοί θα ειναι οι πρώτοι που θα ανεβούν – ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονται – και μετά θα ξεκινήσουν ένας ένας να κάνουν τη διαδρομή προς τη σωτηρία και την αγκαλιά των δικών τους.

Περίπου 2.000 δημοσιογράφοι θα καλύψουν την επιχείρηση διάσωσης. Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα την περιοχή που βρίσκεται το ορυχείο χαλκού και χρυσού, ενώ αναμένεται στο σημείο και ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, αφού ένας από τους παγιδευμένους μεταλλωρύχους είναι Βολιβιανός.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε