Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Έφυγε από την ζωή ο τραγουδιστής του “Δόκτωρ Ζιβάγκο”

Ερμήνευσε το “τραγούδι για τη Λάρα”. Τραγούδησε για πρώτη φορά σε ναζιστικό στρατόπεδο στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο όπου ήταν αιχμάλωτος.

Ο Γάλλος αφρικανικής καταγωγής τραγουδιστής Τζον Ουΐλιαμ, που τραγούδησε στην ταινία «Δόκτωρ Ζιβάγκο» το «τραγούδι για τη Λάρα», πέθανε σε ηλικία 88 ετών το Σάββατο στην Αντίμπ στη νοτιο-ανατολική Γαλλία, δήλωσε χθες Κυριακή η κόρη του καλλιτέχνη, Μάγια.
 
Το 1952, ο Ουΐλιαμ κέρδισε το «Βραβείο της Ντοβίλ» γιά την ερμηνεία του στο τραγούδι «Είμαι ένας Νέγρος». Ομως, καταξιώθηκε με το τραγούδι -με τη δική του ζεστή και βαρειά φωνή- «Αν κι εσύ μ εγκαταλείψεις», στην εξ ίσου γνωστή ταινία «Το τρένο θα σφυρίξει τρείς φορές». Φωνητικά, ο ίδιος συμμετείχε και στις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές «Η μεγαλύτερη ημέρα του πολέμου» (γιά τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία) και «η Μεγάλη Απόδραση» (η αφήγηση μιάς ομαδικής απόδρασης, από ένα στρατόπεδο αιχμάλωτων πιλότων και σμηναγών στη ναζιστική Γερμανία).
 

 
Το πραγματικό όνομά του ήταν Ερνέστος Αρμάντ Χις. Γεννήθηκε στην Ακτή του Ελεφαντοστού, απο γηγενή μάνα και Αλσατό πατέρα. Στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο έκανε αιχμάλωτος ο ίδιος στο ναζιστικό στρατόπεδο στο Νόϊνγκαμ, όπου οδηγήθηκε ως ένοχος τέλεσης σαμποτάζ…
 
Εκεί, πρωτοτραγούδησε δημόσια κι όλοι οι συγκρατούμενοί του τού προέβλεψαν, τότε, μία λαμπρή σταδιοδρομία στο καλλιτεχνικό τραγούδι, που μεταπολεμικά ξεκίνησε, πράγματι, εμφανιζόμενος σε πολλά γνωστά παρισινά καμπαρέ.
 
Το 2005, τού απονεμήθηκε στο Παρίσι το μετάλιο «της Λεγεώνας της Τιμής».
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε