Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

“Έφυγε” ο γίγαντας του αμερικανικού σινεμά

“Έφυγε” σε ηλικία 86 ετών από λέμφωμα ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς σκηνοθέτες του αιώνα μας ο Σίντνει Λιούμετ.

Ο Λιούμετ απεβίωσε μετά από μάχη με τον καρκίνο στο σπίτι του στο Μανχάταν. Έγινε γνωστός με την ταινία “12 Angry Men” και σκηνοθέτησε κορυφαίες ταινίες, όπως το “Dog Day Afternoon” με τον Αλ Πατσίνο και το “Serpico”, με τον ίδιο πάλι πρωταγωνιστή. Σκηνοθέτησε πάνω από 40 ταινίες και είχε προταθεί για περίπου 50 Όσκαρ.

Συνεργάστηκε με τον Σον Κόνερι στο “The Anderson Tapes” καθώς και στο “Φόνος στον Όριεντ Εξπρές”. Γύρισε για την τηλεόραση το έργο “The Sacco and Vanzetti Story” που αφορούσε την καταδίκη δύο αναρχικών τη δεκαετία του 1920.

‘Ηταν παιδί ηθοποιών και ξεκίνησε την καριερα του ως ηθοποιός στη Νέα Υόρκη. Με τη σκηνοθεσία ασχολήθηκε τη δεκαετία του 50. Ήταν γνωστός για τον ευαίσθητο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τους ηθοποιούς με τους οποίους δούλευε, την κατανόηση που έδειχνε για όσους είχαν προβλήματα, τις φιλελεύθερες ιδέες του και την αγάπη του για τη Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος είχε πει: “Ενώ ο σκοπός όλων των ταινιών είναι η διασκέδαση, οι ταινίες στις οποίες εγώ πιστέυω πάνε ένα βήμα παραπέρα. Προκαλούν το θεατή να εξετάσει πτυχές της δικής του συνείδησης, προκαλούν τη σκέψη και κινητοποιούν το πνεύμα”.

To trailer του Serpico – μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

“Σκυλίσια ημέρα” με τον Αλ Πατσίνο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε